Tredje veckan i rad med sjunkande coronasiffror i Karlebyregionen

Coronaläget är nu betydligt lugnare inom Soite och på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby vårdas två patienter med covid-19. Zoom
Foto: Sofia Grankull

Coronaläget är nu betydligt lugnare inom Soite och på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby vårdas två patienter med covid-19.

Coronaläget fortsätter att lätta i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. För tredje veckan i rad kan Soite rapportera sjunkande incidenstal och färre nya fall.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trots att trenden är bra så vill den regionala myndighetsgruppen påpeka att coronaläget fortfarande är allvarligt i regionen. Därför påminner man speciellt om vikten av att använda munskydd och i mån av möjlighet jobba på distans.

Fortfarande är det främst ovaccinerade eller personer med ofullständigt vaccinskydd som smittas. De flesta smittade är barn, unga och deras föräldrar. De allra flesta smittade just nu är under tio år gamla eller i åldern 10-19 år. 

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt fortsätter ännu i fasen för samhällsspridning. Det innebär att alla rekommendationer som hittills rått i sjukvårdsdistriktet fortsätter att vara i kraft.

Till den 5 december är också Regionförvaltningsverkets restriktioner för offentliga samlingar i kraft. RFV väntas snart komma med nytt besked kring dessa. I nuläget gäller att samlingar med över hundra personer är förbjudna om det finns läktarutrymmen där alla deltagare inte har egna sittplatser eller om det är fråga om allsångstillställningar som räknas till offentliga tillställningar. Om arrangören kräver covidintyg kan större samlingar ordnas.

I både landskapen Mellersta Österbotten och Österbotten råder också restaurangbegränsningar. De innebär bland annat att max 75 procent av kundplatserna får vara i användning inomhus och att alkoholförsäljningen begränsas. Restauranger som kräver covidintyg av sina kunder behöver inte iaktta de striktare begränsningarna.

Coronanyckeltal för Soite

  • Incidenstalet för de senaste 14 dygnen är 138/100 000 invånare.
  • De senaste veckorna har testmängderna minskat. Förra veckan togs sammanlagt 1175 tester och av dem var 3,7 procent positiva.
  • 64 procent av fallen förra veckan konstaterades hos personer som redan var i karantän.
  • Just nu vårdas 2 personer med covid-19 på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby.
 

 

 

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan