|

LYSSNA: Vasa vill växa så det knakar – behöver tusentals nya invånare varje år för att nå målet

I Vasas nya strategi heter det att staden ska ha 100 000 invånare år 2025. Men befolkningsprognoserna visar något helt annat. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

I Vasas nya strategi heter det att staden ska ha 100 000 invånare år 2025. Men befolkningsprognoserna visar något helt annat.

Vasa ska ha hundratusen invånare år 2025 enligt ett förslag till ny strategi för de kommande åren. Är det möjligt? Debattredaktör Björn Nyberg medverkar i dagens avsnitt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Stadens strategi för de kommande fyra åren är tydlig: Vasa ska växa. Och det fort. Förslaget till ny strategi fastställer att Vasa ska ha 100 000 invånare år 2025. Enligt den senaste befolkningsstatistiken har Vasa omkring 67 700 invånare. Befolkningen verkar öka igen efter att ha stampat på stället i många år. Men det går långsamt med tanke på strategimålet. 

Enligt stadsstyrelsens ordförande i Vasa, Maria Tolppanen (SDP), är tidsplanen för optimistisk och om det ska gå vägen måste man ha med Korsholm, Malax och Vörå på kärran. Men intresset för fusionsförhandlingar i är minst sagt svalt i grannkommunerna.

Kan Vasa på egen hand öka invånarantalet med flera tusen per år? Står hoppet till de eventuella etableringarna på Gigavasa? Och hur ser prognoserna ut för Vasa och Österbotten?

Det här är några frågor som uppmärksammas i dagens avsnitt av nyhetspodden som debattredaktör Björn Nyberg medverkar i. 

Annons
Lyssna på det senaste och alla tidigare avsnitt på HSS Medias lyssnarsajtSpotify eller Apple podcasts.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan