16 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – incidensen fortsätter stiga

Under söndagen var det 340 personer som testade sig för coronaviruset. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Under söndagen var det 340 personer som testade sig för coronaviruset.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 16 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på måndagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, stiger ytterligare och är nu 199. I går, söndag, var incidensen 195 och för en vecka sedan på måndagen var den 143.

Under söndagen var det 340 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4900 personer.

Annons

 

175 fall förra veckan

Coronafallen har åter börjat öka i Vasa sjukvårdsdistrikt. Under förra veckan rapporterades sammanlagt 175 nya fall. Veckan innan det hade man 160 fall.

Under de senaste dagarna har de flesta nya smittfallen konstaterats främst i Vasa och Närpes, men "smittan finns nog överallt", sade sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen till VBL/ÖT på söndagen.

– Vi har haft fall nästan överallt inom Vasa sjukvårdsdistrikt under den senaste tiden. Den södra regionen har ju varit mer drabbad medan det varit lugnare i norr, men det är ändå svårt att påstå att någon kommun skulle ha varit helt och hållet fri från fall, sade Kinnunen.

Läs också: Vasaregionens incidens ännu sämre – "Viktigt att vara på alerten"

I lördags vårdades två personer på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. En av dem fick intensivvård, enligt uppgifter från chefsöverläkare Peter Nieminen.


Över 17 procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,9 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 84,3 procent har fått två doser och 17,5 procent har fått tre doser. 

Av kommunerna i sjukvårdsdistriktet är det nu bara Laihela som ännu inte har 80 procent dubbelvaccinerade.

Över 70 procent av alla över 80 år i distriktet har nu fått den tredje dosen. I åldersgruppen 75–79 år är andelen nästan 60 procent och i åldersgruppen 70–74 handlar det om nästan 40 procent.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga med även alla barn under 12 år – handlar det om 73,2 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan