Totalt 20 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på tisdagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, stiger nu till 203. I går, måndag, var incidensen 199. 

Under måndagen var det 846 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4920 personer.


Flesta fall i Vasa i går

I går, måndag, rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt om 16 nya coronafall. De flesta av dessa – totalt tio smittade – fanns i Vasa, enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.

Läs också: Flest fall i Vasa – läget ännu värre i resten av landet

Resten fördelades på Jakobstad (två fall), Pedersöre (två fall) och Närpes (ett fall). Den sista var en person som är bosatt i ett annat sjukvårdsdistrikt.

Två av de 16 smittade var barn under tolv år.


Över 17 procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,9 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 84,3 procent har fått två doser och 17,5 procent har fått tre doser.

Över 70 procent av alla över 80 år i distriktet har nu fått den tredje dosen. I åldersgruppen 75–79 år är andelen nästan 60 procent och i åldersgruppen 70–74 handlar det om nästan 40 procent.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år – handlar det om 73,2 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.