45 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt – incidensen fortsätter stiga

Coronaprovtagningen vid Kaserntorget i Vasa. Zoom
Foto: Alexia Sahl

Coronaprovtagningen vid Kaserntorget i Vasa.

Nu har Vasa sjukvårdsdistrikt haft över 5000 coronasmittade sedan pandemins början.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 45 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på torsdagen. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, fortsätter stiga och är nu uppe i 226. I går, onsdag, var incidensen 212. 

Under onsdagen var det 624 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 5004 personer.

Annons

 

En covidpatient på VCS i går

Hittills den här veckan har nu 120 nya fall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 45 rapporterade man om 39 i går, om 20 i tisdags och om 16 i måndags.

Onsdagens 20 fall fanns utspridda i nästan hela distriktet. Flest fall fanns i Vasa – elva stycken. Sju smittade fanns i Närpes, sju i Jakobstad, fyra i Kristinestad och tre i Korsholm.  Enstaka fall fanns också i Kaskö, Malax och Vörå.

Läs också: Infektionsöverläkare tror läget blir värre efter helgerna – "Omikronvarianten kommer förr eller senare"

Enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen var det en person som behövde vård på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19 på onsdagen. Personen, som tidigare i veckan vårdats på intensiven, hade då flyttats till vanlig avdelning.


Nästan 20 procent har fått tre vaccindoser

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa (THL) är det nu 87,9 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 84,3 procent har fått två doser och 19,6 procent har fått tre doser.

Över 70 procent av alla över 80 år i distriktet har nu fått den tredje dosen. I åldersgruppen 75–79 år är andelen lite på 60 procent och i åldersgruppen 70–74 handlar det om drygt 40 procent.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 73,2 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan