Antalet coronafall och incidensen i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt fortsätter uppåt. Under början av veckan har 31 fall konstaterats, meddelar Soite på onsdagsmorgonen. Det här kan jämföras med att under hela förra veckan rapporterade Soite om bara 26 nya fall.

Incidenstalet, alltså förekomsten av fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är just nu 88. De senaste två veckorna har sammanlagt 68 coronafall konstaterats.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen är orolig över läget. Man rekommenderar nu att julen firas endast med de närmaste och att bara den som känner sig helt frisk besöker vänner och släktingar.

Just nu vårdas fyra personer med covid-19 på Mellersta Österbottens centralsjukhus. Två av dem får intensivvård.

Nästan hälften av de som smittas av viruset i nuläget är dubbelvaccinerade, nämligen 48 procent. Enligt Soite handlar det om personer som vistats länge i närheten av en coronasmittad, eller äldre och personer med grundsjukdomar vars vaccinskydd börjat avta då det gått lång tid sedan den senaste sprutan. De flesta som är vaccinerade har fått lindrig sjukdom.

52 procent av de smittade har varit helt ovaccinerade eller inte haft fullt vaccinkydd.

Förra veckan gjordes 1060 tester och 2,1 procent var positiva. Bara 31 procent av fallen upptäcktes hos personer som redan var i karantän och endast 65 procent kunde smittspåras. 

Det är fortfarande flest barn och unga som smittas av coronaviruset i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Förra veckan var 31 procent av de smittade under 10 år, 19 procent 20-29 år, 15 procent 30-39 år och 19 procent 40-49 år. Mindre än 10 procent av dem upptäcktes hos personer över 50 år. 

De flesta smittas inom familjen, på träffar med familj och vänner eller på arbetsplatsen.

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig fortfarande i fasen med samhällsspridning. Det innebär att alla rekommendationer kvarstår. Bland annat finns en stark rekommendation om användning av munskydd och om att den som kan ska jobba hemifrån.

Enligt Regionförvaltningsverkets beslut är offentliga sammankomster med fler än 50 personer förbjudna inom kommunerna som hör till sjukvårdsdistriktet. Förutom kommunerna i Mellersta Österbotten gäller detta också Kronoby.