|

Munskyddstvång återinförs på VR:s tåg

THL rekommenderar användning av munskydd i kollektivtrafiken. Från och med fredagen är det obligatoriskt att använda munskydd på VR:s tåg igen. Zoom
Foto: Erik Sandström/SPT

THL rekommenderar användning av munskydd i kollektivtrafiken. Från och med fredagen är det obligatoriskt att använda munskydd på VR:s tåg igen.

VR slopade munskyddstvånget i oktober. Två månader senare är det tillbaka.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rekommenderar användning av munskydd inomhus på allmänna platser och i kollektivtrafiken i hela landet. Myndigheten uppdaterade rekommendationerna på grund av den ökade spridningen av coronaviruset. Rekommendationen gäller alla som har fyllt tolv år.

"Spridningsrisken ökar på vintern", säger institutets direktör Mika Salminen i ett pressmeddelande. Enligt Salminen är riskerna också klart större inomhus än ute.

Rekommendationen gäller såväl vaccinerade som ovaccinerade.


Munskyddskrav på tåg

Annons

På fredagen uppger också VR att användning av munskydd blir obligatoriskt på alla bolagets tåg. Kravet införs i dag, fredag.

Enligt bolaget vill man genom åtgärden göra tågresorna säkrare.

VR har sedan hösten 2020 starkt rekommenderat resenärer att använda munskydd under tågresor. Under perioden mars–oktober 2021 var det också obligatoriskt att använda munskydd på tågen.

VR:s personal har också använt munskydd sedan september i fjol.

Munskyddstvånget kommer att ingå i VR:s resevillkor. Om resenären av hälsoskäl inte kan använda munskydd räcker det med att uppge detta för konduktören.

Barn under 12 år berörs inte heller av munskyddstvånget.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan