|

Skärpt hälsokontroll vid gränserna nästa vecka

Från och med den 21 december krävs både ett vaccinationsintyg och ett negativt covid-19-test för inresa till Finland. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

Från och med den 21 december krävs både ett vaccinationsintyg och ett negativt covid-19-test för inresa till Finland.

Nu krävs både covidintyg och negativt coronatest för inresa till Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen har förlängt de existerande inreserestriktionerna till och med den 16 januari. Utöver detta skärps hälsosäkerhetsåtgärderna från och med nästa vecka.

Enligt beslutet krävs det från och med den 21 december både ett vaccinationsintyg och ett negativt covid-19-test som är under 48 timmar gammalt av resenärer som kommer från länder utanför EU och Schengenområdet och som har fullföljd vaccinering. Kravet gäller endast dem som är över 16.

Kravet gäller inte personer som är bosatta i Finland eller i något annat EU- eller Schengenland när de återvänder till bosättningslandet. Kravet tillämpas inte heller på personer som anländer till Finland på grund av tvingande familjeskäl.

Kravet att uppvisa de intyg som fastställs i lagen om smittsamma sjukdomar och regionförvaltningsverkens beslut om obligatoriska hälsokontroller gäller ändå alla resenärer.

Annons
Det går att resa fritt in i Finland från EU- och Schengenländerna utan några restriktioner på samma sätt som hittills, uppger Utrikesministeriet.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan