Vaccin för barn har anlänt till Österbotten – snart börjar företagshälsovården vaccinera igen

Snart kan 5–11-åringar i riskgrupp vaccineras. Zoom
Foto: Amelia Bondegård

Snart kan 5–11-åringar i riskgrupp vaccineras.

Österbottens välfärdsområde har igen kallat på den privata företagshälsovården. Målsättningen är att snabba upp coronavaccineringen av befolkningen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vaccinationerna inom den privata företagshälsovården inleds i början av 2022, skriver Österbottens välfärdsområde i ett pressmeddelande på tisdagen. 

Inom den offentliga hälsovården får man redan nu den första, andra och tredje dosen. Den tredje vaccindosen riktas i nuläget främst till de äldre åldersgrupperna och till de som tillhör en riskgrupp.

Från och med nästa år ska man även kunna få såväl den första, andra och tredje dosen coronavaccin via företagshälsovården.

"Till den viktigaste målgruppen hör de som helt saknar skydd och som ännu inte tagit ens den första dosen coronavaccin. Även de som tillhör någon av riskgrupperna bör ha företräde till den tredje dosen coronavaccin", säger Österbottens välfärdsområdes chefsöverläkare Peter Nieminen i pressmeddelandet.

Annons
Nieminen säger att grundfriska personer kan vänta till efter årsskiftet innan man tar den tredje dosen, eftersom två doser ger ett gott skydd mot de allvarligare formerna av sjukdomen.

En stor del av de privata företagshälsovårdsaktörerna kommer att delta i "vaccinationstalkot".

"Du får tilläggsinformation i första hand från den egna arbetsgivaren. I oklara situationer eller vid behov kan man också vara i kontakt med den egna företagshälsovården", säger Nieminen.


Vaccineringar av 5–11-åringarna sker i huvudsak först under nästa år

Den första leveransen av Cominatys vaccin avsedda för barn har anlänt till Österbotten. Vaccinerna kommer i början att ges till de barn som hör till följande riskgrupper:

Vaccinering av 5–11-åringar i riskgrupp

 • organtransplantation eller stamcellstransplantation
 • kraftig immunsuppressiv behandling eller immunbrist
 • kroniska lungsjukdomar
 • vissa hjärtsjukdomar hos barn
 • kronisk njursjukdom
 • svår kronisk leversjukdom
 • övervikt, ISO-BMI minst 30 (viktindex)
 • neurologiska sjukdomar som förorsakar andningssvikt eller ökar infektionskänsligheten
 • Downs syndrom
 • typ 1 och 2 diabetes
 • astma som kräver regelbunden medicinering (året runt)
 

"Vi inväntar nationella anvisningar och en ändring av vaccinationsförordningen innan vaccinering av hela åldersgruppen kan inledas", säger Nieminen.

I vaccineringsarbete följer man de nationella anvisningar som Institutet för hälsa och välfärd (THL) utfärdat.

Den andra vaccindosen kan enligt de nuvarande rekommendationerna tas 5–6 veckor efter den första dosen. Man kan få den tredje vaccindosen tidigast fyra månader efter den andra dosen om man har fyllt 18 år och inte tillhör någon riskgrupp.

Om man är äldre eller tillhör en riskgrupp ser tidsintervallerna något annorlunda ut.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan