Antalet coronasmittade ökar hastigt inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Incidenstalet är uppe i 205 per 100 000 invånare för de senaste 14 dagarna. De senaste två veckorna har 157 nya fall konstaterats.

Just nu vårdas sju covidpatienter på sjukhuset i Karleby och tre av dem behöver intensivvård.

På en vecka har incidensen fördubblats och myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen är orolig. 

Gruppen beslöt därför att be Regionförvaltningsverket att så fort som möjligt strama åt begränsningen för hur många som får delta i offentliga samlingar. Just nu får femtio personer samlas offentligt och det här gäller till den 5 januari. Myndighetsgruppen vill se en gräns på endast tio personer.

Gruppen beslöt också att förlänga rekommendationen om distansarbete till den 31 januari. Man funderar också på att införa covidintyg i simhallarna i området, men det krävs ännu en utredning om det är juridiskt möjligt. Man avvaktar också regeringens nya linjedragningar och kommer vid behov att ändra de regionala rekommendationerna enligt dessa.

Covid-19-myndighetsgruppen för Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt består av representanter från Institutet för hälsa och välfärd (THL), Regionförvaltningsverket, NTM-centralen och Soite.

Artikeln är uppdaterad 22.12 med nya uppgifter från Soite. Incidenstalet har stigit från 167 i måndags till 205 på onsdagen och antalet patienter på sjukhus från sex till sju från onsdag morgon till onsdag eftermiddag.