|

75 nya fall i dag

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Det senaste dygnet har 75 österbottningar fått positivt svar på sitt coronatest.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Incidenstalet är i dag 895, det vill säga antalet positiva per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. 

I går måndag tog 1278 personer ett test. Sedan pandemins början har Österbottens välfärdsområde 6441 fall totalt. 

Enligt uppgifter i går har Korsholm, Malax och Närpes nu ett incidenstal på över tusen. Det är förmodligen julfirandet som lett till snabb smittspridning men smittan har även spridits på diverse fester i Österbotten, berättar infektionsöverläkaren Juha Salonen:

– Bland annat i Korsholm har det varit nån slags julfest som orsakat mycket smitta runtom i kommunen, och även i Kristinestad har det varit flera fester bland ungdomar. Och efter julen har det förstås blivit vidaresmittor i familjerna, så det är många familjemedlemmar som testat positivt efteråt – och kommer att göra det ännu. 

Annons

Södra Österbotten: 114 nya fall

Totalt 114 nya coronafall rapporterar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt om på sin webbplats på tisdagen. I går, måndag, var antalet nya fall 102.

Incidensen är nu 550,3. Under de senaste 14 dygnen har totalt 1062 nya fall konstaterats. LÄS MERA: 

Den här veckan är det skolstart igen och med höga incidenstal i våra kommuner undrar många om eleverna kan vara på plats. I Vasa väntar skoldirektör Marianne West på besked om hur det blir med fredagen.

– Jag hoppas att skolorna kan börja som vanligt men välfärdsområdet ska ta ställning till frågan. Vi väntar på besked och kör igång hela maskineriet genast vi vet något nytt, säger West.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan