|

408 nya fall – incidenstalet är nu över tusen: "Sjukvården har nått yttersta gränsen"

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Österbottens välfärdsområde har 408 nya bekräftade fall det senaste dygnet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet nya coronafall är i dag större än någonsin under hela pandemin. I dag presenterar vårt distrikt 408 nya fall det senaste dygnet. Incidenstalet är nu 1112. 

I går tisdag tog 1256 österbottningar ett coronatest. 

Sedan pandemins början har distriktet haft 6849 fall totalt. 

På tisdagen behövde fem personer vård på Vasa centralsjukhus på grund av covid-19. En av de här personerna vårdas på intensiven.

Annons

"Kapaciteten inom sjukvården har nått yttersta gränsen"

Coronagruppen konstaterar i ett pressmeddelande i dag att läget i Österbotten har lett till att kapaciteten inom hälso- och sjukvården nu är på den yttersta gränsen. Samtidigt har allt fler hälso- och sjukvårdsanställda insjuknat eller exponerats för viruset, vilket lett till att man blivit tvungen att stänga enskilda enheter i välfärdsområdet.

– Läget är allvarligt – och därför är det synnerligen viktigt att var och en orkar kämpa för att stoppa spridningen av viruset. Även om man själv anser att risken att insjukna i den allvarliga sjukdomsformen är liten så får spridningen av viruset allvarliga konsekvenser, säger direktören för Österbottens välfärdsområde Marina Kinnunen i pressmeddelandet.

Spridningen av viruset men också antalet personer som insjuknat eller exponerats för viruset påverkar förutom hälso- och sjukvården även andra branscher i hög utsträckning. Läget påverkar både företagens verksamhet och den offentliga sektorns tjänster.
 

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har 120 nya fall

Totalt 120 nya coronafall rapporterar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt om på sin webbplats på onsdagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är nu 593,8. 

Just nu vårdas nio covidpatienter på sjukhus i distriktet. I går, tisdag, var antalet patienter 11. 
 

Infektionsöverläkare Juha Salonen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Infektionsöverläkare Juha Salonen.LÄS MERA: Omikron i hela distriktet

Efter en lång väntan har Österbottens välfärdsområde nu fått svar på några av de coronaprover som skickats på sekvensering för att få reda på om det handlar om coronavirusets omikronvariant. Av tolv analyserade prover har hälften visat sig vara omikron, medan andra hälften varit deltavarianten, berättar infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus på tisdagen.

– Och tyvärr är det så att varianten finns i alla delar av landskapet. Två av de sex omikronfallen finns i Kristinestad, två i Jakobstadstrakten, ett i Vasa och ett i Korsholm, säger Salonen.


LÄS MERA:  Ingen distansskola i Vasa – Korsholm besluter i dag

Coronasamordningsgruppen förespråkar inte distansundervisning i Österbotten, trots att coronaläget är sämre än någonsin tidigare. I Vasa går man in för närundervisning men i Korsholm är beslutet inte fattat ännu.

Enligt uppgifter på onsdagen kommer Jakobstad att ha närundervisning i sina skolor.  

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan