|

"Plötsligt är kanske alla tomter reserverade" – lyssna på vår nyhetspodd om fabrikerna i Gigavasa

Den senaste skissen över Gigavasa-området tillåter tre riktigt stora fabriker. Zoom
Foto: Salomaa, Kristina

Den senaste skissen över Gigavasa-området tillåter tre riktigt stora fabriker.

 Ett brittisk-indiskt sambolag vill bygga batterimaterial på Gigavasa. Nyhetspodden ser närmare på nyheten som skapade stora rubriker på onsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Indiska Epsilon vill år 2025 ha sin fabrik klar för anodmaterial i samarbete med brittiska Beowulf och finländska dotterbolaget Grafintec. En 38 hektar stor tomt finns reserverad på Gigavasa-området.

Sedan tidigare har norska Freyr och brittiska Johson Matthey reserverat tomter på Gigavasa. Britterna meddelade i höstas att de inte går vidare med sina planer. Frågan är om något annat bolag vill köpa Johnson Mattheys batterienhet.

Med Freyr och Epsilon som relativt klara pusselbitar är katodmaterialfabriken den enda länk som saknas. 

– I bästa fall kommer en ersättare till Johnson Matthey. Då börjar Gigavasa vara komplett. Där har man kärnan i batteritillverkning. Då kan man också garanterat räkna med att det kommer fler aktörer och plötsligt är kanske alla tomter reserverade, säger journalisten Marcus Lillkvist i nyhetspodden. 

Annons
Det nyaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna hittar du på HSS Medias lyssnasajt, Spotify och Apple podcasts.

 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan