|

400 nya fall i dag – över 20 coronapatienter vårdas på sjukhus och bäddavdelningar

Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Österbottens välfärdsområde rapporterar om 400 nya fall det senaste dygnet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Incidenstalet har stigit ytterligare och är i dag 1953. 

I går tisdag tog 1345 österbottningar ett coronatest. Hittills har välfärdsområdet haft 8807 bekräftade fall av coronaviruset. 

För tillfället vårdas 13 coronapatienter på centralsjukhuset, fyra av dem får intensivvård. Dessutom vårdas ungefär tio coronapositiva personer på bäddavdelningar inom primärvården.


Smittad ska alltid vara isolerad – kontakta dem du kan ha smittat

Annons

Coronagruppen påminner i ett mejl nu på förmiddagen om de nya riktlinjerna i Österbotten. Tumregeln är att ju sämre vaccinskydd och ju starkare exponering för viruset, desto snabbare ska personen åka och testa sig och vara isolerad, skriver gruppen.

Om personen har skydd av tre vaccindoser kan hen stanna hemma och följa med eventuella symtom. Personen kan ta ett självtest innan hen söker sig till ett officiellt test, om hen inte upprepade gånger och långvarigt exponerats för viruset.

Särskilt aktsam bör man vara då det kommer till smitta inom familjen, där man har mycket närkontakt och då kan inte ens tre vaccindoser stoppa omikron från att smitta.

– En person som har symtom ska vara isolerad oberoende av hur många vaccindoser hen har, säger direktören för Österbottens välfärdsområde Marina Kinnunen.

Den som fått ett positivt testresultat ska själv meddela de personer som kan ha exponerats. Efter ett positivt testresultat ska man hållas i isolering i tio dygn.

– Nu ökar individens ansvar för att agera enligt anvisningarna, säger Marina Kinnunen i pressmeddelandet.

Den omfattande smittspårningen återupptas så snart det är möjligt. Här hittar du mer information om exponering och när man bör ta ett coronatest. 


Massvaccinering i Vasa på söndagen – tiderna ska bokas på förhand

Vaccineringarna fortsätter i rask takt. På söndagen ordnar Vasa massvaccinering av både vuxna och barn: 

Vuxna vaccineras på Kyrkoesplanadens och Dammbrunnens vårdcentral i Vasa.
Barn vaccineras på vårdcentralerna i Gerby och på Kyrkoesplanaden. Tiderna ska bokas, elektroniskt eller per telefon.

Hälsovårdarna och läkarna i Österbotten kommer under några veckor att fokusera på att ge coronavaccin till skolelever

– All beredskap finns kvar på skolhälsovården för akuta fall. Men för att vi ska få kontroll över pandemin måste vi så snabbt som möjligt få vaccineringarna gjorda, säger Sofia Svartsjö, verksamhetsområdesdirektör för social- och hälsocentraler inom Österbottens välfärdsområde. 


 


På onsdagen rapporterar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt om 201 nya fall av covid-19. Incidenstalet är nu 1092,8.

Trycket på sjukvården ökar. Antalet covidpatienter har ökat med tre sedan tisdagen. Just nu vårdas 15 personer för coronavirussmitta på sjukhus. 


Infektionsöverläkare Juha Salonen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Infektionsöverläkare Juha Salonen.LÄS MERA: "Vi hinner inte skicka provsvar för sekvensering"

Just nu skickar man inte provsvar till sekvenseringslabben. 

– Vi hinner inte göra det och egentligen spelar det inte så stor roll. Vi vet att det finns mycket omikron och att den varianten tar platsen som den mest dominanta virusstammen. Vi kan vara ganska säkra på att det är den som sprids, sade infektionsöverläkaren Juha Salonen i går

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan