|

THL: Tre av fyra finländare snart dubbelvaccinerade – mycket få vaccinerade behöver sjukhusvård

Allt färre testar sig, men de som testas är också allt oftare smittade, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd. Zoom
Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Allt färre testar sig, men de som testas är också allt oftare smittade, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd.

Den långsamt framåtskridande vaccinationskampanjen leder till att få behöver sjukhusvård, trots att antalet smittfall är mycket högt, visar siffror från Institutet för hälsa och välfärd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet utdelade vaccindoser mot coronaviruset fortsätter öka även om takten är förhållandevis långsam fortfarande. 

På torsdagen kunde Institutet för hälsa och välfärd ändå rapportera att drygt tre av fyra finländare, eller 76 procent, nu tagit minst en första dos vaccin. Nästan alla av dem, eller 73 procent, har även tagit en andra dos. Det innebär att nästan alla som överhuvudtaget låtit sig vaccineras snart fått två sprutor.

Drygt var tredje finländare, eller 36 procent, har dessutom redan tagit sin tredje spruta. Enligt institutet innebär det ett mycket gott skydd mot coronaviruset.


Det som i dagsläget styr samhällets arbete mot pandemin är oron för hur sjukhusens kapacitet ska räcka till för såväl dem som drabbas av allvarlig covid-19 som alla andra sjuka.

Annons

Belastningen på sjukvården på grund av covid-19 har ökat stadigt sedan mitten av september, för att formligen skjuta i höjden vid jul.

Det stora orosmomentet är hur intensivvårdens kapacitet ska räcka till, men där har ändå behovet av vårdplatser hållit sig på en stabil och hanterbar nivå de senaste två månaderna.

På torsdagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd att 718 personer vårdas på sjukhus för covid-19. Av dem vårdades 64 på intensivvårdsavdelning, 295 inom specialistsjukvården och 359 inom primärvården.

En överväldigande majoritet av dem som tvingas söka sjukhusvård på grund av covid-19 är över 50 år. Samtidigt är det under 50-åringarna som står för majoriteten av registrerade smittfall.

Statistiken för december visar att ytterst få av de vaccinerade behöver sjukhusvård, bara cirka en person på tusen. Vaccinerade som behöver intensivvård är ännu färre, cirka tre på tiotusen.

De som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 är så gott som utan undantag personer som hör till någon av riskgrupperna.


I och med spridningen av coronavirusets omikronvariant tog pandemin en radikal vändning såväl globalt som i Finland. Därför har vi sett en för våra förhållanden extrem ökning av smittfallen de senaste månaderna. 

På torsdagen meddelade institutet att man under förra veckan registrerat 55 000 coronafall. Det är ändå färre än veckan innan då man registrerade 57 500 fall. Från onsdagen till torsdagen hade 8 368 nya fall registrerats.

Institutet för hälsa och välfärd har tidigare meddelat att antalet registrerade fall inte återspeglar de verkliga förhållandena, eftersom man inte längre rekommenderas att testa sig i lika hög grad som i början av pandemin. 

Samtidigt upplever de som är vaccinerade oftast endast mycket lindriga symptom eller inga symptom alls. Det höjer tröskeln att testa sig.

För två år sedan då Finland gick in för att testa alla med minsta symptom gav 3–4 procent av testerna ett positivt utslag. Nu är antalet positiva utslag 32 procent av de testade.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan