|

Ny lösning ska minska dammet

NyhetsbildZoom
Dammet präglar stadsluften just nu. Foto: Jonas Forsbacka
Dammet har plågat invånarna i Jakobstad de senaste dagarna. Nu försöker staden förbättra luftkvaliteten med hjälp av en ny saltlösning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den tidiga våren har gjort att gatustädningen har kommit i gång flera veckor tidigare än vanligt. – Det stämmer. I fjol började vi i slutet på mars och det var också ovanligt tidigt. Det vanliga är att vi kör i gång i april. Men nu har vi varit i gång i en dryg vecka redan, säger Nicklas Gustafsson på staden. Gatustädningen har inte gått obemärkt förbi. De senaste dagarna har luften i staden varit stundtals mycket dålig. Det vill säga på sådan nivå att det är skadligt för hälsan. Men på tisdag plockade staden fram ett nytt vapen i kampen mot den dåliga luften i centrum. – Det handlar om en saltlösning som vi blandar i vattnet som vi sköljer gatorna med innan vi sopar, den ska göra att det dammar mindre och förhoppningen är att luften ska bli bättre, säger Gustafsson. Det handlar inte om någon ny uppfinning, saltlösningen används redan i flera större städer, men för Jakobstads del var det premiär på tisdag. Tanken är att uppstädningen ska vara klar inom tre-fyra veckor. – Det beror lite på vädret. Som det är nu kan vi ju sopa hela tiden. En del av saltlösningen vi har köpt in fungerar också när det är minusgrader. Men den är ganska dyr så den köper vi inte in i några stora mängder av.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Känd a capellagrupp till Jakobstad

JAKOBSTAD En vokal powertrio som slog igenom på Youtube besöker Schaumansalen. Den är känd för att spela på udda instrument.

Nyhetsbild
Lokalt

Oenigt kring markbyte i Bennäs: "Någon jämlikhet måste det finnas"

PEDERSÖRE Åsikterna gick isär kring ett markbyte på måndagens kommunstyrelsemöte. Det är både ojämlikt och dyrt, enligt kommunpolitiker.

Nyhetsbild
Sport

Robert Gleisner silverkille i FM

STYRKELYFT Robert Gleisner lyfte hem silvret, då FM i klassisk styrkelyft avgjordes i Övertorneå. Det var tunnsått med framgångar, då han var den enda av bygdens lyftare som besteg prispallen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

En perfekt mix av utmaningar och möjligheter

ANNONS FRÅN NOVIA

Yrkeshögskolan Novia erbjuder högklassig utbildning på svenska, på fyra olika orter. - Jag är nöjd med studierna och alla de möjligheter de gett mig, säger Olya Tsikhanchuck.

Mest läst senaste veckan