|

Ny lösning ska minska dammet

NyhetsbildZoom
Dammet präglar stadsluften just nu. Foto: Jonas Forsbacka
Dammet har plågat invånarna i Jakobstad de senaste dagarna. Nu försöker staden förbättra luftkvaliteten med hjälp av en ny saltlösning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den tidiga våren har gjort att gatustädningen har kommit i gång flera veckor tidigare än vanligt.

– Det stämmer. I fjol började vi i slutet på mars och det var också ovanligt tidigt. Det vanliga är att vi kör i gång i april. Men nu har vi varit i gång i en dryg vecka redan, säger Nicklas Gustafsson på staden.

Gatustädningen har inte gått obemärkt förbi. De senaste dagarna har luften i staden varit stundtals mycket dålig. Det vill säga på sådan nivå att det är skadligt för hälsan. Men på tisdag plockade staden fram ett nytt vapen i kampen mot den dåliga luften i centrum.

– Det handlar om en saltlösning som vi blandar i vattnet som vi sköljer gatorna med innan vi sopar, den ska göra att det dammar mindre och förhoppningen är att luften ska bli bättre, säger Gustafsson.

Det handlar inte om någon ny uppfinning, saltlösningen används redan i flera större städer, men för Jakobstads del var det premiär på tisdag.

Tanken är att uppstädningen ska vara klar inom tre-fyra veckor.

– Det beror lite på vädret. Som det är nu kan vi ju sopa hela tiden. En del av saltlösningen vi har köpt in fungerar också när det är minusgrader. Men den är ganska dyr så den köper vi inte in i några stora mängder av.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan