419 nya coronafall inom Soite förra veckan – smitta på två avdelningar vid Möcs

Incidenstalet sjunker, liksom andelen positiva testresultat. Men smittan finns ändå rikligt i regionen. Zoom
Foto: Jonas Brunnström/Arkiv

Incidenstalet sjunker, liksom andelen positiva testresultat. Men smittan finns ändå rikligt i regionen.

Coronasmitta har spidits på två avdelningar vid Möcs, därför har antalet smittade patienter nu ökat till 34. Det officiella incidenstalet sjunker men det antas finnas rikligt med coronasmitta i omlopp.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet coronafall fortsätter sakta att minska, uppger Soite i sitt veckomeddelande. Under förra veckan bekräftades 419 nya coronafall i Mellersta Österbotten och Kronoby. Incidenstalet sjunker därför till 1 255 från 1 534 veckan innan.

 

Under förra veckan togs 1 046 officiella coronatester, varav 40 procent var positiva. Eftersom antalet självtest inte bokförs är det verkliga antalet smittade antagligen mycket högre och Soite säger att det fortfarande finns riktigt med coronasmitta i omlopp.


Behovet av sjukhusvård är också fortsatt högt. Vid Mellersta Österbottens centralsjukhus vårdas nu 34 coronapatienter, varav en på intensivavdelningen.
Annons

En orsak till att patienterna fördubblats från förra veckans 17 personer är att det har konstaterats coronavirussmitta på två avdelningar på centralsjukhuset, avdelning 15 och allmänmedicinska avdelningen. Båda avdelningarna har vidtagit åtgärder för att stoppa epidemin, bland annat är patienterna med corona isolerade i sina rum.

Ingen coronapatient har avlidit under den senaste veckan.


Eftersom risken för smitta är stor påminner Soite om vikten av att ta coronavaccin, tvätta händerna, använda ansiktsmask, hålla avstånd och stanna hemma om man inte är fullständigt frisk. Rekommendationen om ansiktsmask luckrades dock upp förra veckan så nu gäller den endast personer som misstänks eller bekräftats ha coronasmitta, har symptom på luftvägsinfektion eller exponerats för corona, personer i riskgrupp i situationer där det inte går att hålla avstånd samt patienter, besökare och personal inom vården.

Nu har 90,6 procent av regionens invånare över 18 år fått första dosen coronavaccin, 88,4 procent andra dosen och 66,3 procent tredje dosen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan