|

Skatteförvaltningen varnar för falska meddelanden – så här känner du igen dem

Skatteförvaltningen har fått in anmälningar om falska sms den senaste månaden. Zoom
Foto: Arkiv

Skatteförvaltningen har fått in anmälningar om falska sms den senaste månaden.

Bedrägeriförsök i sms-form är ett nyare fenomen, uppger Skatteförvaltningen. Anvisningarna till dem som får ett sådant meddelande är enkla: radera meddelandet utan att klicka på länken.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Skatteförvaltningen varnar för att det igen cirkulerar falska e-post- och textmeddelanden i dess namn. Kriminella förlägger ofta tidpunkten för bedrägeriförsök till de perioder då skatteärenden också annars står på mångas agendor, som till exempel i maj då löntagarna ska komplettera sina skattedeklarationer och i juni då Skatteförvaltningen betalar ut skatteåterbäringar.

"Vi har fått anmälningar om dessa falska textmeddelanden nu under den senaste månaden. Det är fint att människor aktivt anmäler oss om dessa bedrägeriförsök och varnar andra exempelvis på sociala medier", säger Jaakko Nummijärvi, specialsakkunnig på Skatteförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Nummijärvi konstaterar att de falska epostmeddelandena förekommit redan i flera år, men att bedrägeriförsök i form av textmeddelanden är ett nyare fenomen.

Det här är ett bedrägeriförsök. Om du får ett sånt här meddelande ska du inte klicka på länken utan bara radera meddelandet.
Foto: Skatteförvaltningen

Det här är ett bedrägeriförsök. Om du får ett sånt här meddelande ska du inte klicka på länken utan bara radera meddelandet.


I de meddelanden som nu cirkulerat ombeds mottagaren klicka på en länk "för att få kreditering" (hyvityksen saamiseksi). Skatteförvaltningen ger följande enkla anvisningar till den som får ett sådant meddelande: klicka inte på länken och radera meddelandet. 
Annons

Man påminner också om att alla beskattningsärenden går att sköta i tjänsten Min Skatt, och att det just på grund av bedrägeriförsök aldrig finns en direkt länk till Min Skatt i de meddelanden som Skatteförvaltningen skickar ut.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan