|

Kaptenen stannar på sin kant

I säsongsgenrepet mötte Jaro Vasa IFK. I senaste matchen mötte de Helsingfors IFK. På torsdag blir det ligaderby mot VPS för Alexei Eremenko och hans mannar. I strålande morsdags- och fotbollsväder kommer Jonas Emet att göra sin första match från start för säsongen.
50-årsjubilerande Jaro kunde dra en lättnadens suck i januari. Jonas Emet – lagkapten och dessutom skyttekung i fjol – meddelade att han stannar. Nu får han sällskap av Jaros fjärde Eremenko på mittfältet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Jaro ligagenrepade genom att slå Vasa IFK med 0–2 på konstgräset utanför Botniahallen på skärtorsdagen.

Jonas Emet höll till på sin högerkant och smög emellanåt in i boxen för avslut. Han slog det fina inlägget som Walter Moore nickade in till 0–2.

– Det var helt okej. Vi hade rätt många chanser och kunde ha skapat fler, men samtidigt kunde vi ha varit effektivare, säger Emet.

– Vi har haft en del problem med att skapa målchanser och jag hoppas att det lossnade nu. Det känns i alla fall bra inför säsongen.

Emet fick problem med ena knät när han var och provspelade för kazakstanska FC Kaisar i Turkiet. Skadan tvingade honom till vila i två månader.

– Nu är jag i skick, har fått träna i nästan fyra veckor. Det är helt tillräckligt för att vara hundra procent. För en gångs skull hade jag lite nytta av att försäsongen är så lång i Finland, nu hann jag med och träna fast jag skadade mig.

– Mer än vad jag har gjort nu behöver jag inte göra för att vara i skick.

Emet ser mycket potential i årets trupp.

– Det är samma sak varje år. Spelare kommer och går och en liten klubb som Jaro, med små ekonomiska resurser, har svårt att hålla kvar spelare som lyckats. Men liksom alla år har vi fått in nya, hungriga spelare som passar bra i vårt spelsystem. Nu är det viktigt att vi får en bra start och får spelet att flyta på.

Du lyckades bra i fjol, liksom laget. Känner du press?

– Absolut inte. Jag hade en bra säsong redan före förra säsongen. Skytteligasegern var en bonus, och knappast vinner jag den igen. Men jag gör mitt bästa för att hjälpa laget.

Varför valde du att stanna?

– Jag trivs här och har en stor roll i laget. Jag tycker om spelsystemet och Eremenko som tränare – det är många saker.

– Det skulle ha varit roligt att ta nästa steg i karriären men det kom inga sådana anbud som jag kände att jag måste ta. Och sen kom skadan som gjorde det svårt att fara någonstans.

Emet har väckt intresse även hos flera inhemska klubbar.

– Men jag bestämde redan tidigt att spelar jag i Finland så spelar jag i Jaro. Det är fint att vara här.

En betydande faktor som skiljt åt Jaro från topplagen under de senaste säsongerna är att man släppt in betydligt fler mål.

Men i år ser försvaret bättre ut än på länge.

– Vi har flera kvalitetsspelare i försvaret än i fjol. I fjol hade vi fyra, nu har vi sex eller sju, säger tränaren Alexei Eremenko.

– Vi har fått in Jamar Dixon, Walter Moore, Reginaldo och Boris Kadio, de är duktiga försvarare allihopa. Sen har vi också Jari Sara som är ett år mer erfaren och Mathias Kullström, Johan Brunell och Ilja Vaganov.

Jaro har även lyft in snart 17-åriga Oskar Sandström från juniorleden.

– Man har aldrig för många försvarare, säger Eremenko.

Han kunde dra en lättnadens suck angående mittbacken Johan Brunell. Denne skadade sig i träningsmatchen mot GBK 25 mars, men kan träna utan kontakt efter att diagnosen löd spricka i näsbenet. Brunell har haft skadeproblem under vintern, liksom Kullström och Emet.

– Det betyder otroligt mycket att Jonas stannar hos oss. Han är kapten, han är målgörare. En av lagets viktigaste spelare, säger Eremenko.

Emet delade skytteligasegern med IFK Mariehamns Luis Solignac i fjol, bägge gjorde 14 mål.

Hur svårt är det att hålla uppe nivån?

– Det är alltid svårare att hålla nivån än att nå upp till bra nivå. Men jag tror att det går bra. Jonas är inte längre något ungt stjärnskott. Han vet precis vad det innebär att spela på hög nivå och han trivs med det.

Hendrik Helmke och Shahdon Winchester är stora offensiva avbräck medan Fredrik Svanbäck var väldigt viktig som balanserande mittfältare.

– Det är svårt att hitta bra ersättare, men det är mitt jobb att försöka få ut hundra procent av spelarna som kommer in i stället.

– Jani Virtanen tar Helmkes roll och vi har flera variationer på ett par positioner. Jamar Dixon är också bra på kanten och Kadio kan spela som balanserande mittfältare.

Jaro har medvetet tagit det lugnt med värvningarna för att spara på utgifterna. Ett område där man inte värvat alls är på målvaktssidan där Jesse Öst och Emil Öhberg finns listade.

Du kan vara rätt öppen med kritiken mot dina målvakter, har en värvning varit i tankarna?

– Det är klart att vi har funderat på det, men varje beslut ska gynna laget. Räcker vi inte till nu kan vi kanske fundera på en värvning. Men vår ekonomi säger också åt oss att sluta fundera.

Jesse Öst kommer att vara första målvakt. Eremenko ser bra möjligheter för honom och Öhberg att utvecklas.

– Det går upp och ner i fotbollen och alla spelare måste lära sig att ta motgångar. De kommer att utvecklas och det viktiga är att det blir allt fler stabila insatser.

Utöver backlöftet Sandström har Eremenko plockat in 16-åriga sonen Sergei Eremenko och Adam Vidjeskog, som fyller 17 i sommar, i ligatruppen.

Bägge är mittfältare.

Kommer de att etablera sig i ligan den här säsongen?

– Det tror jag inte, men de kommer att få minuter. Vi ska låta dem utvecklas i lugn och ro. Det tar tid och det är viktigt att låta dem ha den tiden.

Spelidén med utgångspunkten i bollkontroll består.

– Vi vill vara mångsidiga. Vi har flera variationer för försvar och anfall och det är spelarna som måste fatta besluten på plan utgående från hur motståndarna spelar. Till exempel gäller det att vinna boll och anfalla snabbt om motståndarna försvarar lågt, då hinner de inte få ordning på försvaret.

– Jag tror att folk trivs med den fotboll vi spelar, och det är en utvecklande fotboll.

Kan ni toppa fjolårets sjätte plats?

– Jag har inte diskuterat det med spelarna och jag vill att spelarna fattar det beslutet. Efter det kan jag ställa krav på dem. Kraven utifrån är en sak, men när vi bestämt vad vi vill så kör vi på det.

Efter genrepet mot Vasa IFK var Alexei Eremenko inte nöjd. Det hördes tydligt genom omklädningsrummets dörr.  

Målet är topp sex

  • Totalbudget: 1086000 euro (1?124000)
  • Spelarbudget: 406000 euro
  • Tränare: Alexei Eremenko
  • Spelare in: Jamar Dixon (back, TP-47), Reginaldo da Silva Junior (b, Fluminese FC, Brasilien), Jani Virtanen (mittfältare, RoPS), Joona Veteli (mf, TP-47), Walter Moore (b, FC Astana, Kazakstan), Oskar Sandström (b, egen junior), Sergei Eremenko (mf, egen junior), Adam Vidjeskog (mf, egen junior), Didier Boris Kadio (b, FC Shirak Gyumri, Armenien)
  • Spelare ut: Hendrik Helmke (mf, Al Ahly, Egypten), Fredrik Svanbäck (mf, Höganäs BK, Sverige), Shahdon Winchester (anfallare), Aubrey David (b, Shakter Karagandy, Kazakstan), Carlos Fondacaro (mf/b, Argentina), Antti Palohuhta (anf, JBK), Kevin Peth (b, Vasa IFK), Iidle Elmi (anf, FB Gulbene, Lettland), Aleksandr Tumasyan (mf), Edgar Bernhardt (mf, Widzew Lodz, Polen), Patrick Byskata (mf, KPV).
  • Nyckelvärvning: Ytterbacken Walter Moore från Guyana är ett intressant namn. Ska också bli intressant att se hur Jani Virtanen lyckas som tia. Och fint att Jaro plockar in tre egna juniorer i ligalaget – återstår att se hur mycket de spelar. Viktigast är ändå att lagkaptenen Jonas Emet fortsätter i Jaro efter att ha varit ute på testrunda under vintern.
  • Ligapremiär: Hemma mot IFK Mariehamn på Västra plan i Jakobstad på söndag.
Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan