Finlandspremiär för svenskt proggband

På fredag kväll klockan 19 ställer sig det svenska proggbandet Nynningen på scenen på Ritz. Gruppen startades redan år 1970 och består i dag av Tomas Forssell/sång och gitarrer, Nikke Ström/bas, Bengan Blomgren/gitarr, Thomas Jäderlund/saxofoner och sång samt Mårten Magnefors /trummor.

Åldersgränsen till fredagens spelning är 18 år. Det är första gången som Nynningen kommer till Finland. 

***

Gör din röst hörd i ungas museiråd

Vill du vara med och planera evenemang och konstupplevelser som riktar sig till unga i Vasa? Då kanske de ungas museiråd är något för dig. På fredag klockan 15 hoppas Vasa stads ungdomsservice att alla unga som är intresserade av locka fler unga till stadens muséer dyker upp för en första träff vid Tikanojas konsthem. 

Medlemmar i Vasa stads museiråd bör vara i åldern 13–29. Som medlem får man vara med och planera verksamheten som riktas till unga och även chansen att bedöma utställningar och evenemang skriftligt. 

***

Fynda på loppis dagarna i tre

Med start på fredag slår Kvevlax uf upp dörrarna till höstloppis. Klockslaget som gäller den dagen är 16–20. Hinner du inte fynda något på fredag kväll så håller loppiset öppet även på lördag mellan 10 och 16 och på söndag mellan 11 och 14. 

På fredag och söndag blir det dessutom försäljning av nygräddade grisar samt kaffeservering.
Adressen är Veikarsvägen 21. 

***
 
Gå på höstmarknad
Ingen helg under hösten utan en klassisk marknad! Och en sådan bjuder Österö-Västerö byaförening in till på lördag. Marknaden på Österö i Stråkaviken inleds klockan 11 och avslutas klockan 15. 

Det ordnas även en höstmarknad under en temadag vid Meteorian på Söderfjärden på lördag klockan 15–20. Det blir försäljning av jordbruksprodukter men även utställningar av nya jordbruksmaskiner. 

Utöver marknaden ordnas massvis med program för alla åldrar, bland annat får barn pröva på ridning. Astronomiska föreningen Vasa Andromeda är även på plats presenterar teleskop och observatorium. Passa på att kika in i Meteorians utställningslada där det finns gamla jordbruksredskap som använts under 1900-talet på Söderfjärden. 

Det blir både marknad och temadag vid Meteorian på Söderfjärden på lördag.


Om du råkar ha en unik sten liggandes hemma så ta med den till Meteorian. Där finns nämligen Meteorians geoteam med GTK-geologen Satu Hietala som tar emot publikens medförda stenar för bedömning.

Adressen är Marenvägen 294 i Sundom. 

Läs mer om evenemanget här

***
Clownteater – för vuxna

På lördag klockan 14 ordnas en unik teaterföreställning om den bottenlösa viljan att ha lite till, girighetens anatomi. Endast himlen är gräns för önskningarna i pjäsen Soul Market och publiken inbjuds att överträffa sina vildaste drömmar. Föreställningen riktar sig till vuxna, men passar alla åldrar och språk. Längd är cirka 35 minuter. 

Det är clownerna Ilmi(Iika Hartikainen) och Dahlia Humus(Sinikka Lumiluoto) som håller i föreställningen. 

Om vädret tillåter kommer lördagens föreställning att hållas utomhus vid Tikanojas konsthem. Annars visas pjäsen på tredje våningen i konsthemmet. 

***

Ölfestival hela helgen

Smygstarta oktober redan nu med just det, oktoberfest! Ta på dig din finaste dirndl eller ett par lederhosen och styr kosan till Bock's Corner Brewery i Dragnäsbäck. Där ordnas traditionsenligt en oktoberfest från fredag till lördag Klockslaget som gäller både på fredag och på lördag är klockan 16 och framåt. Tips: Satsa extra på din outfit, bästa klädseln kommer att hyllas med ett pris.

 ***

Rocka loss i Åminne folkpark
Än är inte sommaren över eller åtminstone har rock n' rollen inte dött. Åminne folkpark avslutar sommarsäsongen med en hejdundrande rockfest på lördag kväll klockan 21. Det är 1G3B och Vörjeans som står underhållningen på scenen.
 
Vörjeans – Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård – ställer sig på scenen i Åminne folkpark på lördag.
 
***
Inta dansgolvet på nattklubb

Om låttiteln "Ram pam pam" säger dig något kan du höra den live på Teatro i Vasa på lördag kväll. Den inhemska artisten Bess, vars riktiga namn är Essi Launimo, ställer sig då på scenen. Bess uppträdde även på Vasa festival i augusti och på Kvarkenfest i juni. Hon gjorde sig känd i musikvärlden tidigare i år när hon deltog i tävlingen för ny musik, UMK, med just låten "Ram pam pam" som sedan spelades non stop på de inhemska radiokanalerna. Dörrarna öppnas klockan 22. 

Den finländska artisten Bess uppträder på nattklubben Teatro på lördagskvällen.

***

Kör träningspass på nyinvigd trappa

Om du inte satsar på att vila på vilodagen, kan du satsa på motion. En ypperlig chans till att röra på dig får du på söndag när det är högtidlig invigning av Hankmotrappan vid Västerhankmovägen 258. Med start klockan 15 blir det bandklippning och en skål, meddelar arrangören Hankmo IF. Det utlovas också en lättsam tävling i att ta sig upp för trappan och fotografering av så många som möjligt uppställda i trappan. Evenemanget ordnas med väderreservation. Samtidigt är det öppet hus vid de närliggande föreningshusen. 

***

Vandra i Vasa

Ta på dig bekväma promenadskor och gå på en tio kilometer lång vandring tillsammans med Vaasa Kävelyklubi på söndag. Det är deltagarna som bestämmer takten och även en kortare rutt är möjlig, meddelar arrangören. Söndagens promenad startar från Frihetsstatyn på Vasa torg klockan 10. Hinner du inte med den här söndagen blir det fler chanser under hösten!
 

Helgguiden är ett hopplock av evenemang och händelser från Österbottens evenemangskalender och evenemang från Facebook.