Marknad och basar

Nu kan du gå runt med ett glas glögg i handen samtidigt som du handlar julklappar. På söndagen klockan 10–14 blir det julbasar på Ritz i Vasa. Flera lokala försäljare bjuder ut sina produkter.

Ännu i helgen kan du besöka Julfiilis på Kasernområdet. Det juliga sagolandet är öppet på fredag klockan 16–20 och både lördag och söndag klockan 11–18. Här finns julklappar till försäljning, mat och glögg, dockteater och djur för barnen, och dessutom uppträder körer och musikanter varje dag. Här kan du läsa mer om evenemanget.

Julfiilis pågår ännu hela helgen.

På Hannas stuga och bystugan i Västervik öppnar man julen på söndag, klockan 16–18.

Julmusik

I helgen sjungs de vackraste julsångerna i Vasa. På lördag kväll blir det allsång i Trefaldighetskyrkan klockan 18. Vasa kyrkokör, Wasa bygdekör, Quinn Ton, Monica Heikius, Mikael Forslund och Piritta Pitkämäki Ihatsu medverkar.

Luciatåg

Luciadagen är först på tisdag, men redan på söndag går luciatåget genom Sundom. Tåget startar klockan 16 från Sundomvägen 148 och går sedan över Norrbacken till Sundom kyrka.

Kanske farmor uppskattar en konsert med Vasa stadsorkester?

Shoppa hållbart i år

Vill du julhandla mer hållbart i år? Vasa stad har samlat några fiffiga tips:

Ge bort en upplevelse. Wasa teater, Vasa stadsteater, stadsorkestern, museerna och simhallen erbjuder upplevelserika julklappar i form av presentkort.

Shoppa på återbruksgalleria. Minimossen i Storviken är det första shoppingstället i Finland som uppmuntrar och inspirerar till ansvarsfull konsumtion. Där säljs även återanvända produkter. Minimossen har 15 företagare som fixar och bygger om återanvända saker. I samband med att du shoppar kan du också sortera. Minimossen tar emot mindre mängder brännbart avfall, trä, plast-, glas- och kartongförpackningar, metall, papper, keramik, kakel, fönsterglas och små elapparater.

Sortera rätt. Redan i butikerna kan du minska på avfallet genom att tänka noga efter hur och vad du handlar. Du kan också återanvända till exempel presentpapper nästa jul. På en lista som Stormossen har sammanställt hittar du det vanligaste avfallet som uppstår under julen och hur det ska sorteras.

Tänk på matsvinnet. Under julen köper man lätt mer mat än vad som behövs. Köp mat med eftertanke och förutse hur mycket mat som går åt per matgäst.

Genom att öka mängden grönsaker vid julmåltiderna minskar du miljöbelastningen och känslan av att vara övermätt under julen. Av de inhemska julrätterna är det många rätter som är vegetariska. Gynna alltså med stolthet finländska traditionella delikatesser på julbordet, till exempel rosoll, lådor, rödbeta, potatis och svampsallad.

Känns det svårt att avstå från julbastun, trots kärva energitider? Passa på att bada hela familjen på en gång, så förkortar ni tiden.

Och till sist ... spara energi

Värm julbastun med måtta och för hela gänget på en och samma gång. En elbastu förbrukar mycket el. Värm alltså inte bastun alltför länge och låt den inte bli onödigt het.

Grädda julrätterna och bakverken på samma gång. Det går åt mera energi för att värma upp ugnen på nytt än för att hålla den varm.

Kom ihåg att ett alltför fullproppat kylskåp förbrukar mera el än ett som har fyllts luftigt. Om det inte är minusgrader utomhus kan du tillfälligt förvara mat också på balkongen om maten skyddas väl. (Källa: Vasa stad)