|

Elisa använde sin makt på Anviastämman

Anvias styrelseordförande Bengt Beijar och vd Mika Vihervuori. Zoom
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Anvias styrelseordförande Bengt Beijar och vd Mika Vihervuori.

Anvias bolagsstämma började klockan 14. Resultatet av stämman avgjordes redan klockan 12. Då kom beskedet att en stor del av rösterna inte fick användas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

-Vi fick veta att S4F:s aktier inte är gångbara på stämman. Det var en fullständig överraskning, säger Anvias styrelseordförande Bengt Beijar. S4F Holding är Finnet-gruppens kapitalplaceringsbolag. Genom ett aktiebyte fick Anvia för några dagar sedan del i bolaget och säkrade därmed Anvia-aktier. Trodde man. Det visade sig att Elisa initierat en rättsprocess med anledning av Anvias affärer. Egentliga Finlands tingsrätt utfärdade ett verkställighetsförbud, som ledde till att närmare 7 000 aktier inte kunde användas. Därmed kom Elisas bolag att få en majoritet på bolagsstämman. Av 92 525 aktier var 51 888 representerade. Elisa har nu kommit upp i 29,6 procent av aktiestocken. Det räckte till en majoritet med cirka 3 000 aktiers – eller rösters – marginal. Elisas vd Veli-Matti Mattila slog ändå an en försonande ton. -Vi kan slå ihop våra krafter till förmån för alla inblandade, sade Mattila, ursprungligen från Österbotten. -Varför skulle jag, som är härifrån, göra annat än det som är bra för den här bygden? Det var den vänliga sidan av Elisa. Den andra sidan representerades av Pekka Ekstam, chef för företagsköp och fusioner. Han tog gång på gång upp insamlingen av fullmakter för bolagsstämman. Kritikerna menar att insamlingen av fullmakter inte har gått rätt till, bolagets ledning har agerat och betalat för den. Den borde inte lägga sig i ägarfrågor på det sättet. Anvias vd Mika Vihervuori medgav att Anvia i misstag betalat postkostnader för fullmakterna, men att pengarna krävts tillbaka. Elisa nöjer sig ändå inte, utan kommer att utreda vidare genom en specialrevision. Dessutom vägrade Elisabolagen att ge styrelsen och vd:n ansvarsfrihet på den här punkten. Elisas hårda juridik uppfattades av flera aktieägare som oresonlig. Allra tydligast var Vesa Routamaa, professor i ledarskap vid Vasa universitet. -Det är inte underligt om det går illa för Finland när vi har sådana där ledare i våra börsbolag. När stämman kom till val av förvaltningsråd fanns förslag på 14 namn som skulle återväljas eller komma in som nya. Elisa kom med en helt egen lista. Alla blev valda. -Vi får se när vi samlas om det blir två läger eller inte, hoppas inte, säger förvaltningsrådets ordförande Juha Luukko. Förvaltningsrådet är det organ som väljer bolagets styrelse. Bolagsstämman i Seinäjoki blev lång. En orsak var att styrelsemedlem Juha Häkkinen försökte få hela stämman uppskjuten genom omröstning. Anledningen var att hinna utreda frågan om S4F-aktierna och kanske få tillgång till de rösterna. Det gick förstås Elisa inte med på. Däremot sköt Elisa upp behandlingen av bokslutet och vinstutdelningen till en fortsatt stämma, som hålls inom tre månader. Och S4F-aktierna kommer att utredas i vilket fall som helst. Om det visar sig att tingsrättens beslut var obefogat, finns möjlighet att besvära sig över stämmans beslut.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Marimekko inleder samarbetsförhandlingar – vill spara 1,5 miljoner euro på årsnivå

Marimekkos samarbetsförhandlingar i Finland inleds den 19 augusti och väntas pågå i sex veckor.
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Marimekkos samarbetsförhandlingar i Finland inleds den 19 augusti och väntas pågå i sex veckor.

I Finland omfattar samarbetsförhandlingarna hela Marimekkos verksamhet med undantag för de anställda inom detaljhandeln och vid textiltryckeriet i Hertonäs.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan