KPV-tränaren Christian Sund är upprymd efter att yttern Santeri Mäkinen (2002) skrev på i måndags.

– Hans fjolår förstördes delvis av att han var i armén. Nu blir det intressant att följa med honom i sommar, säger Sund.

Vi får tag på honom mellan tisdagens morgonpass med boll och den mera fysiska träningen på kvällen.

– Vi har tränat i december och på tisdagar och torsdagar har vi haft dubbla pass. Men vi tar julpaus efter denna vecka. Vi har mellan 10 och 16 spelare på träningarna. Man ska lära sig att träna hårt då man är mellan 15 och 17 år för att hålla då man blir äldre. Dessutom gäller det att förbereda kroppen för träningarna i januari.

Sund hänvisar i första hand till de egna juniorerna mittbacken Miro Laxström, vänsterbacken Matias Åberg samt mittfältarna Henrik Iivonen och Tino Hautamäki. Nu har också en 18-årig potentiell framtidstrio testat: den vänsterfotade försvararen Alex Tolra (RoPS), mittfältaren Tatu Lakela (RoPS) och den 18-åriga yttern Niklas Orjala (KuPS Akatemia).

– Det är ännu öppet hur det blir med dem, men de har alla bra fart och är träningsvilliga. Orjala är bra att utmana en mot en, Lakela är rörlig och har en bra första beröring, medan Tolra har sin vänsterfot. Alla är i första hand framtidsspelare som skulle utmana om speltid.

Santeri Mäkinen har i dagarna förlängt med KPV. Här i duell med Jacob Bushue i Jaro. I bakgrunden skymtar Marcello Beuker som inte får nytt kontrakt med KPV.

Samuel Uusitalo och Charalampos Chantzopoulos finns ännu inte på listan av kontrakterade spelare, men Sund ser dem i princip som klara.

– Samuel Uusitalo har börjat sin civiltjänstgöring här i Karleby. Han har redan sprungit efter sin knäoperation och kan börja träna för fullt senast i april.

Charalampos Chantzopoulos tränar med KPV denna vecka. Han är en av de som är aktuell för ett proffskontrakt, men samtidigt säger Sund att han också vill inleda sin tränarutbildning och kan vara aktuell som assisterande tränare till Aki Sipilä med KPV Akatemia. Rauno Lesonen tränar i sin tur B-juniorerna inför det stundande FM-seriekvalet.

– Chantzopoulos åker till Tyskland onsdag, men ska komma tillbaka i januari. Hans namn fattas ännu på kontraktet, men jag tror inte att han söker så mycket annat.

Då Sund räknar med att Chantzopoulos och Uusitalo fortsätter tackar han också nej till den provspelande mittbacken Adam Huskic från U23-laget i Cavalry FC.

– Då han är icke EU-medborgare blir det också besvärligare.

Likadant är det med målvakten Deni Redžic (2006) som kommer från Dynamo Houstons akademilag. Just målvaktssituationen är i allra högsta grad levande för KPV, då Sergei Lazarev, som var utlånad till Ekenäs mot Jaro i slutet av säsongen, visserligen har kontrakt, men enligt Sund får gå om han hittar ett nytt lag i december.

I så fall står de tidigare Jaromålvakterna Ville Seppä, som spelade 6 matcher efter att han anslöt sig till hösten, och Topi Valtonen i kö. Valtonen har avslutat sin sejour i de regionala ligorna i Tyskland för att ta itu med sina studier i Vasa. Sund utesluter inte heller att båda blir aktuella för KPV, om Lazarev hittar en ny klubb.

– Vi kan inte ta in någon annan innan det är klart om Lazarev hittar en annan klubb. Lazarev är en bra linjemålvakt, men har inte sådana styrkor som vi prioriterar. Det blev för många kommunikationsmisstag denna säsong och han har brister i spelet med fötterna, säger Sund.

– Topi Valtonen är framför allt bra att rädda bollar och på det sättet mera lik Sergei, medan Ville Seppä är mera dynamisk och bra i spelet med fötterna.

Följande spelare har kontrakt med KPV:

  • Sergei Lazarev, Kyle Curinga, Ville Välipakka, Patrick Byskata, Harri Heiermann, Aku Ahokangas, Sebastian Mannström, Wegye Wegye, Willem Haapiainen och Johannes Moilanen.
  • Dessutom har mittbackarna Samuel Uusitalo och Charalampos Chantzopoulos blivit erbjudna kontrakt och tränaren Christian Sund ser dem i princip som klara.

Christian Sund inleder sitt andra år som KPV:s chefstränare och kom tidigt i gång med lagbygget för 2023.

Från fjolårets trupp har inte spelare som Jusa Ihalainen, Marcello Beuker, Julius Järvinen, Pietro Kytölaakso och "Jarodödaren" Sampo Rintala erbjudits kontrakt.

– Rintala prioriterar sina studier i Vasa och Kytölaakso har inte haft samma utvecklingskurva som Joonas Paananen. Han har tränat med oss och jag tror vi skriver kontrakt. Joonas är trots allt en egen produkt.

Sund säger att KPV hade problem hur man försvarade kanterna.

– Därför vill jag ha in åtminstone en etablerad ytterback.

Av de som har tränat med KPV efter säsongen har inte Sund definitivt stängt dörren för Vitor Venâncio Gomes, som gjorde 28 mål på 21 matcher för Korsnäs FF i division 3, och mittfältaren Yoonis Muse från Pargas IF.

– Men vi har inte haft kontakt med Gomes, då han inte är EU-medborgare, utan kommer från Brasilien. Vi har haft kontakt med Muse och han kan bli aktuell om vi hittar ett lämpligt jobb åt honom.

"Rintala prioriterar sina studier i Vasa och Kytölaakso har inte haft samma utvecklingskurva som Joonas Paananen."

Christian Sund.

Till skillnad från till exempel Jaro tränar KPV på förmiddagarna, då spelarna är fräscha.

– Vi kan inte betala stora pengar, men vi vill erbjuda en professionell träningsmiljö. Sedan efter lunchen är spelarna fria att studera eller arbete.

– Miika Kauppila jobbade till exempel eftermiddagarna vid ABC och utvecklades bäst av alla i fjol. Honom skulle jag gärna fortsätta med, men jag förstår att han försöker hitta en ligaklubb.

Redan den 14 januari kommer KPV testa mot ligamotstånd, när SJK kommer till Karleby. Följande lördag spelar KPV borta mot AC Oulu och sedan hemma i cupen mot JJK den 28 januari.

– Det är tufft att inleda mot ligamotstånd, men då ser själv var vi ligger och får testa spelare.