Kören med Nina Lassander

Det var igen stadens kultur- och fritidssektion som arrangerade galan. Denna gång med Kaj Kunnas som konferencier, medan Nina Lassander med galaband stod för musiken. Galan var också startskottet för Arbis 60-årsjubilem.

På förslag av föreningar premierades olika aktiva, medan allmänheten fick ge förslag på Årets motionär. Den hedern tillföll den 91-åriga Börje Sandberg som intervjuas i en separat artikel.

Till årets junior i individuell idrott valdes Robin Liljeqvist (IF Nykarlebynejden) som tog FM-guld i spjut, FM-silver i stav, SFIM-guld i spjut och stav, SFIM-silver i diskus och kula samt guld i spjut i Världsungdomsspelen i Göteborg. Han utmanades av Topias Vuorela (IF Minken) som tog guld i junior-FM för andra året i rad och Adam Holm (Munsala IFK/IF Minken) efter framstående FM-placeringar i skidåkning och löpning.

Till årets junior i lagidrott valdes Blue Fox tekniska talang Max Forsbacka som spelade sina första seniormatcher i Finlandsserien under säsongen 2021-2022. I somras deltog han också i ett U17-landslagsläger. Forsbacka beskrivs som en stor teknisk talang med rejäl vinnarskalle och kämpaglöd som jobbar hårt och är ett föredöme. Forsbacka utmanades av Kevin Vestlin (Muik) och Tobias Cederholm (NIK).

Blue Fox damer blev utsedd till årets lag vid idrottsgalan i Nykarleby.

Blue Fox damlag valdes till årets lag med motiveringen att laget med glatt humör och stort hjärta kämpat i den nationella toppen. Laget har fostrat många stora talanger som har lyckats ta steget vidare till större klubbar. Blue Fox utmanades av IF Minkens P14 stafettlag med Hannes Sundberg, Sander Wikblom och Robin Liljeqvist som tog silvermedalj i P14 för andra året i följd, Muik 2 som vann mästerskapet i division 3 för första gången i föreningens historia och IF Nykarlebynejdens stafettlag Sander Wikblom, Hannes Sundberg och Adam Holm som deltog i FM i terränglöpning P15 och fick silvermedalj i lagtävlingen.

Till årets ledare/tränare inom individuell idrott valdes Pia Wikman från Munsala IFK.

Till årets ledare/tränare inom individuell idrott valdes Pia Wikman från Munsala IFK med motiveringen: En engagerad tränarresurs, som leder barn och unga idrottare året om och är hjärtat i föreningen. De övriga nominerade var Julia Ena från Nykarleby gymnastikförening som trots sin unga ålder har gjort sig känd som en ansvarsfull och kreativ ledare som vill utveckla sitt ledarskap genom att aktivt delta i utbildningar och håller olika barnkurser inom föreningen. Nina och Sam Sundberg från IF Minken var också nominerade efter att ha lett Minkens juniorer från noll juniorföreningspoäng 2019 till en 7:e plats bland i Finland 2022.

Muiktränaren Michael Ringberg

Till årets ledare inom lagidrott valdes Muik-tränaren Michael Ringberg med motiveringen att han är en tränare som med ett stort engagemang lotsat laget till den bästa placeringen någonsin i seriespelet för ett lag i Muiks regi. Han blev också uttagen som all-stars tränare till den andra femman i Finlandsserien. Ringberg coachade också Muik 2 till seger i division 3. Förutom Ringberg var Ellen Holm från Nykarleby gymnastikförening, Kai Kangas från Blue Fox och Mathias Kass från NIK nominerade.

Ellen Holm är känd som en dansledare som noggrant förbereder sina lektioner och gör fina och genomtänkta koreografier till lämplig musik enligt kursdeltagarnas ålder och erfarenhet. Kai Kangas är en tränare som efter egen lång idrottskarriär inom fotboll och innebandy alltid betonat vikten av mångsidighet. Som juniortränare han har nu axlat ansvaret för tre olika innebandylag på samma gång. Kangas har aktivt varit med och utvecklat Blue Fox flick- och daminnebandy. Han är känd för att vara en krävande men glad tränare. Han delar ofta med sig av sin innebandykunskap till andra juniortränare och han har bidragit till utveckla föreningens juniorverksamhet.

Mathias Kass har genom ett mångårigt arbete lyckats hålla ihop en stor grupp NIK-spelare som detta år tar klivet upp på 11 mot 11 plan. Genom stort engagemang och en tydlig kravnivå har den tidigare Jarospelaren format ett lag där alla drar åt samma håll.

Thomas Kula valdes till årets senior i lagidrott med motiveringen att den tidigare Jarokaptenen alltid gör sitt bästa, uppmuntrar och stöttar sina lagkamrater och skapar trygghet i laget med sitt kunnande och sin rutin. Han har alltid höga krav på sig själv och genom sin höga arbetsmoral och sin auktoritet sporrar och inspirerar han sina lagkamrater.

Thomas Kula utmanades av Sofia Holm som i sin tredje säsong med seniorlaget och är redan en av de bärande krafterna i Blue Fox. Hon beskrivs som en riktigt lagspelare som med sina utsökta passningar skapar skottlägen för de andra, men också kan avgöra själv om så krävs. Nominerad var också Mikael Cederberg som har varit aktiv spelare i Muik i fem decennier som lagledare, spelare och en viktig kugge inom styrelsearbetet.

Video: Thomas Kula

Julia Häger (IF Minken) valdes till årets individuella idrottare efter sitt FM-silver i 10 km klassisk stil, en sjätte plats i FM i 5 km fristil, en sjunde plats i Finska Cupen och starter i både Världscupen och Skandinaviska Cupen. Hon beskrivs som en sann glädjespridare och förebild för barn och ungdomar. Med sin målmedvetenhet och förmåga att fortsätta prestera på topp trots motgångar bevisade hon också att det är fullt möjligt att både studera på universitetsnivå och elitidrotta samtidigt.

Häger utmanades av Robert Gleisner (Nykarleby Kraftklubb) som tog ett FM-silver i styrkelyft med 870 kilo totalt. Detta kvalificerade honom sedan vidare till VM där han blev 12:a. Andra nominerade var Johannes Vuorela (IF Minken) som blev 8:e i herrklassen på FM och deltog i U23-VM i Vuokatti och Benjamin Sundqvist (IF Minken/Munsala IFK) som tog FSS-guld i sprintskidåkning.

Video: Julia Häger

Till årets talkoarbetare valdes Kier Henriksson.

Till årets talkoarbetare valdes Kier Henriksson. Oavsett om du går på match med NIK, Muik eller Blue Fox så välkomnas du av en glad talkoarbetare som i sin gula väst hjälper till med parkering av bilar, korvgrillning eller andra småsysslor. Han tar sin uppgift på stort allvar. Med sitt glada humör peppar och stöttar han lagen och spelarna oavsett förening. Det enda han vill ha som tack för hjälpen är en kopp kaffe. NIK, MUIK och Blue Fox vill genom denna utmärkelse visa sin stora uppskattning för det talkoarbete som personen gör för föreningarna.

De andra nominerade var Kjell Forsgård (Jeppo IF) som har hållit i trådarna och arbetat med grundförbättring av elljusspåret vid Måtars, Helena Lillrank (Nykarleby gymnastikförening), Sune Gleisner (IF Minken) och Tore Back (IF Nykarlebynejden).

Till årets föreningsaktiva valdes Frej Strang.

Till årets föreningsaktiva valdes Frej Strang som har grundat och varit ordförande i motionsföreningen Ny Ranglers sedan starten 1993. Han har sett till att en stor mängd Nykarlebybor aktiverats till vardagsmotion genom först rinkbandy och numera ishockey. Föreningen är viktig kund till ishallen.

De övriga nominerade var: Rune Neuman som var med och grundade Muik 1984, Victoria Lassander-Sandin (Jeppo IF) som genom åren har väckt Jeppobarnens friidrottsintresse och varit ansvarig ledare i många år, Mikaela Bärs-Sunabacka (Nykarleby gymnastikförening), Marko Löija (Blue Fox), Carita Liljeqvist (IF Nykarlebynejden) och IF Minkens arbetsgrupp för konstsnöprojektet (Kenneth Forsman, Göran Holm och Markus Backlund).

Till årets idrottsevenemang valdes IF Minkens Haloween run med motiveringen att det var ett lyckat evenemang för alla åldrar, där många med skräckblandad förtjusning samlades utklädda för att sporta och överraskas.

Emily Häger intervjuas.

Robert Gleisner.

Det var dukat för fest vid idrottsgalan i Nykarleby.

Det var en festlig inramning på idrottsgalan i Nykarleby.