I tisdags inleddes en strejk på flera privata daghem i Finland. Den två dagar långa strejken gäller en del medlemmar i OAJ, Pro, JHL, Super, Jyty, Erto och Talentia.

I dagsläget påverkar strejken inte de två privata daghemmen i Karleby.

Verksamhetsledare Katja Liimatta-Åström vid Trivselvrån säger att det är främst inom större franchise-kedjor man nu strejkar.

– Det påverkar inte oss som har föreningsbaserad verksamhet. Alla är på jobb. Men om strejkerna utvidgas till att gälla alla daghem måste vi se vad som händer.

Hon är beredd att i så fall kalla in vikarier. Planen är att hålla daghemmet öppet som vanligt också om en del av personalen strejkar.

Katja Liimatta-Åström beskriver strejkhotet som tudelat. Å ena sidan förstår hon att arbetstagarna vill ha högre löner, å andra sidan ställer det till i familjernas vardag.

– Jag hoppas förhandlingarna lyckas så att strejken kan avblåsas.


På Såka daghem är läget detsamma. Föreståndare Marit Majander säger att personalen följer med förhandlingarna med intresse. Något hot om att Såka daghem skulle tvingas stänga på grund av strejken finns inte.

– Vi hoppas de löser tvisten förrän det blir en utvidgad strejk. Men här är det nog ingen fara, vi kan antagligen ha öppet ändå. Det rullar på ganska bra och det är inte många dagar kvar i maj.

Från och med juni är färre barn på plats på daghemmet. Dessutom har man personal som inte hör till facket och vikarier som kan kallas in.


Enligt fackförbunden
får de anställda inom privat småbarnspedagogik i medeltal 10 procent lägre lön än kollegorna inom kommunal småbarnspedagogik. Men enligt Katja Liimatta-Åström är de regionala skillnaderna stora.

– Senast jag kollade med staden låg våra löner på Trivselvrån på exakt samma nivåer som på stadens egna daghem. Min magkänsla är att det i de Österbottniska landskapen i allmänhet kan kasta med någon procent, men inte med 10 procent.

Rekryteringen av personal till Trivselvrån är ingen utmaning. Däremot märker man av att servicesedlarnas värde inte höjts.

– Inom vår bransch har lönerna stigit med 10,29 procent mellan 2019 och 2022. Det är en stor ökning. Vår utmaning är inte längre lönerna, utan att staden som köper våra tjänster inte höjt betalningen med motsvarande indexhöjning.

Marit Majander säger att personalen på Såka daghem länge varit medveten om att deras löner är något lägre. Exakt hur mycket lägre känner hon inte till.

Att hitta personal är ändå ingen utmaning.

– Vi har det ganska bra här. Men med tanke på hur ansvarsfullt jobbet är och hur flexibel personalen är så önskar man ju nog att lönerna skulle vara högre.