|

Nygård-Fagerudd kandiderar i EU-valet

NyhetsbildZoom
Wivan Nygård-Fagerudd. Foto: Arkiv / Mikael Herrgård
Genom att värva röster både utanför Österbotten och över partigränser hoppas hon ta sig hela vägen till Bryssel.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Förväntan är att det inte blir enkelt att utses till en av Finlands 13 representanter i Europaparlamentet. Men Wivan Nygård-Fagerudd ser det ändå som fullt möjligt. – Största motståndaren är sofflocket. Utmaningen är att få människor att inse att det är viktigt att finlandssvenskarna och vår region har en egen representant i EU, säger Nygård-Fagerudd. Förra EU-valet fick SFP 101.400 röster. Det räckte till ett mandat, som Carl Haglund lade beslag på med sina 16.800 röster. Flest SFP-röster i Österbotten hade Bo Linde, med 9.800 stycken. – Lindes siffra slår vi. Det vore fint om Österbotten hade en kvinna i Bryssel nästa år, säger Nygård-Fagerudd. Förra höstens beslut att lämna lokalpolitiken och att efter åtta år som fullmäktigeledamot kliva åt sidan berodde på att Nygård-Fagerudd behövde en andhämtning både för sin egen del och för familjens skull. – Utdragna möten klarar jag mig väl utan. Men möjligheten att påverka och se vad som är på gång i samhället saknar jag ibland. Efter att ha blivit tillfrågad och uppmuntrad att kandidera tackade jag ja – efter ett hyfsat, moget övervägande. Hon ser en fara i att finländare emellanåt skyller på EU och ser unionen som ett problem i stället för som en lösning. I folkomröstningen 1994 röstade Nygård-Fagerudd nej till ett medlemskap. – Det är så länge sedan, att jag knappt kommer ihåg varför jag inte var övertygad då om att EU var rätta vägen för Finland.

Siktar på drygt 20?000 euro i kampanjbudget

  • Ålder: 49.
  • Bor: I Vöråstan i Vasa.
  • Familj: Gift med skådespelaren Johan Fagerudd. Tillsammans har de döttrarna Siri och Agnes.
  • Yrke: Redaktör och musiker.
  • Förtroendeuppdrag: Ordförande för Svenska Kulturfondens delegation, viceordförande i Vasa stadsstyrelse och ledamot i fulllmäktige, viceordförande i Österbottens landskapsstyrelse. I riksdagsvalet 2007 var hon 116 röster från att bli invald.
  • Budget för kampanjen: Räknar med 20.000–30.000 euro. Av det fås drygt 8.000 euro från SFP.
Kommentarer
|

KRÖNIKA: Vad Brexit egentligen handlar om

Då den här kolumnen skrivs är det ännu oklart vilket slutresultat den alltmer kaotiska Brexitdebatten i Storbritannien kommer att leda till.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Nyhetsbild
Kultur

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild
Inrikes

Lohela: Jag stöder Liike Nyt och tänker rösta mot vårdreformen

Riksdagsledamot Maria Lohela (Blå) lämnar Blå framtid och ger sitt stöd till Liike Nyt. Men hon ställer inte upp i valet.

Mest läst senaste veckan