Som tonåring satt Amanda Öhberg Dias i skolans bibliotek och tecknade fantasyfigurer. Då Krister Lillas ifjol frågade henne om hon var intresserad av att illustrera böckerna i en fantasyserie som han börjat skriva studerade hon konstvetenskap vid Åbo Akademi, och tvekade inte över sitt svar.
– Krister berättade lite om serien och om manuset till den första boken och jag tyckte genast om idén. Redan i lågstadiet var illustratör ett av mina drömyrken så det här var något som jag visste att jag ville hoppa på och se vart det leder, säger Amanda Öhberg Dias.
Det slumpade sig så att hon flyttade tillbaka till Larsmo en månad senare, från i höst kommer hon att arbeta på sin pro gradu-avhandling på distans. I och med det har hon och Krister Lillas, som bor i Öja och fortfarande arbetar som musik- och modersmålslärare i Larsmo, kunnat träffas fysiskt för att diskutera sådant som skapandet och marknadsföringen av sin bokserie "Berättelser från Andra dimensionen".
Den första boken, "Revor", kom från tryckeriet i slutet av juli. Bokrelease för den blir det i Larsmo huvudbibliotek på torsdag kväll 8 augusti, men deras plan och förhoppning är att väcka intresse för den också i Sverige.
– Jag har ett hybridkontrakt med förlaget Visto där jag står för produktionen och de står för distributionen och marknadsföringen. Den eventuella vinsten som vi får ut av det här delar jag och Amanda på enligt hur vi har kommit överens. En hel del kommer att gå åt till att täcka kostnaderna för följande bok i serien, säger Krister Lillas.
– I och med att förlaget är svenskt kommer boken ut direkt i både Sverige och Svenskfinland, säger Amanda Öhberg Dias.
Bokserien riktar sig till läsare i åldern 11-14 år.
– Det som är speciellt är att texterna är nischade. De är specialtillverkade för en speciell grupp läsare och jag tror att de täcker en vit fläck i den svenska och den finlandssvenska utgivningen, säger Krister Lillas.
Att unga läser allt mindre och allt sämre har det talats om i flera år, och startats upp olika projekt för att stävja. Fokus har legat på de svagaste läsarna. Förlag har börjat ge ut lättlästa böcker.
– Ett fenomen som går under radarn är att också duktiga läsare allt oftare väljer lättläst litteratur. Det har jag särskilt de senaste fyra, fem åren kunnat iaktta här bland tonåringarna. Många som är duktiga läsare orkar inte läsa tjockare böcker.
– Koncentrationsförmågan har blivit sämre, säger Amanda Öhberg Dias.
– När de står framför hyllan och ska välja och jag plockar ut en bok och säger läs den här, den är på din nivå, säger de nej, den är för tjock, nej, den har inga bilder. Jag har sökt efter böcker som är tillräckligt tunna, men som har ett rikt språk, och de finns inte. Jag har åtminstone inte hittat dem, säger Krister Lillas.
Därför bestämde han sig för att skriva en själv och se om något förlag ville ge ut den.
– Om det är så att någon som är duktig på att läsa hela tiden läser sådant som är långt, långt under den nivå som den själv är på blir det ingen språkutveckling över huvud taget.
Det är något som oroar honom, med tanke på människors framtida språk- och läsförståelse.
Så för ett och ett halvt år sedan satte han igång. När han kommit på idén till en fantasyserie skrev han två manus på kort tid och ett tredje under förra våren, efter det började han leta efter en illustratör. Nu skriver han på manuset till bok nummer fem medan Amanda Öhberg Dias gör illustrationerna till bok nummer två.
Layouten och ombrytningen görs av hans bror Ove Lillas i Nykarleby.
– Första reaktionen när jag öppnade lådan från tryckeriet och tog upp en bok ur den var bra, de är tillräckligt tunna, säger Krister Lillas.
Antalet sidor i "Revor" är 136.
Men han och Amanda Öhberg Dias vill inte bara göra böcker som unga inte ska känna ett motstånd att ta ner från bokhyllan och öppna, utan också skapa berättelser som de ska ha svårt att lägga ifrån sig.
– Intrigen går snabbt framåt. Det finns inte många och långa beskrivningar, som det ofta gör i fantasy. I till exempel böcker av Tolkien eller George R.R Martin kan en halv till en sida vara beskrivningar av vad de äter eller hur omgivningen ser ut. Jag kan ta över en del av det där i bilderna, säger Amanda Öhberg Dias.
Om hon till exempel visar känslor i ansiktsuttryck behöver Krister Lillas inte skriva ut dem i texten.
Båda är vana fantasyläsare och hoppas att unga läsare ska lockas av berättelsen om en snart 15-årig pojke som upptäcker att det finns en verklighet som är parallell med den han lever i och att han kan röra sig mellan de olika dimensionerna.
Det är vad Albin gör i "Revor", vars titel syftar på de öppningar som han kan röra sig genom. På andra sidan möts han, och hans lillasyster som har följt efter honom, av hybrider och olika slags monster. Men Albin har också ett uppdrag att utföra där.
– En orsak till att vi gör just fantasy är att det är en av de största genrerna för tillfället och att den passar för åldern, säger Amanda Öhberg Dias.
Krister Lillas betonar att det är händelser som driver berättelsen framåt och Amanda Öhberg Dias beskriver det som att de skriver för Tiktokgenerationen, utan att förenkla språket.
– Finns det ett behov av den här typen av böcker kommer de att gå åt. Finns det inget behov blir det kanske tre, eller fem böcker. Vi får se, men jag är inte förvånad om vi gör 15 eller 20 böcker i den här serien, säger Krister Lillas.
– Då man har skapat en värld finns det mycket att utforska i den, säger Amanda Öhberg Dias.