Österbottningarna Caj Norrgård och Jan Sirén såg för 25 år sedan på den regionala köttmarknaden och konstaterade att det fanns utrymme för ett nytt rökeri. Norrgård ägde en transportfirma som var verksam inom mejeribranschen och var lantbrukare vid sidan om. Sirén för sin del jobbade deltid som slaktare. Tillsammans grundade de Oravais Rökeri, som idag är en av de viktigaste köttproduktsproducenterna speciellt i Österbotten och på Åland. Rökeriet producerar årligen ungefär 100 000 ton köttprodukter.

– Vi har använt finskt kött från första början. Vi gör så bra premium-produkter som vi bara kan. Det är viktigt att det smakar äkta kött, sammanfattar VD Caj Norrgård.

Inne på Oravais Rökeri råder en sådan överväldigande energisk och glad anda, att man lätt kunde tro att det är fråga om ett familjeföretag. Som team vill man göra det bästa möjliga köttet i Österbotten.

– Jul och andra säsonger påverkar mycket. Då är vi flexibla och gör vad som behövs. Köttet kan inte lämnas på bordet, skrattar produktutvecklingsansvariga Tina Damlin och försäljningsansvarige Johan Lillqvist.

Rökeriets produkter framställs genom hantverk. På bilden syns förpackningsstationen.

Alrökning som varumärke

Rökeriet producerar helköttsprodukter av svin, nöt och kalkon. Råvaran kommer till rökeriet från nära håll – ungefär en timme bort. Salt och kryddor används, men i övrigt undviks tillsatsämnen så långt det är möjligt.

– Vi framställer köttet genom hantverk. Först saltas råvarorna, varefter de knådas, med andra ord sätts i tunnor där köttet masseras. Skinkans olika delar används till olika produkter, förklarar Damlin och Lillqvist.

Tillagningen görs i äkta rök utvecklad från träflis, noggrant steg för steg. Målet är att så nära som möjligt efterlikna den genuina gammaldags känslan. Efter rökningen kyls köttet ned i ungefär en vecka.

Äkta köttsmak i rökeriets produkter är mycket viktigt, säger VD Caj Norrgård.

Till sist förpackas produkterna och skickas vidare. Hela processen tar minst en och en halv vecka.

– Färskhet är otroligt viktigt för oss. Skivade eller förpackade produkters försäljningstid är ungefär två veckor. Därtill kan vi snabbt spåra köttets ursprung om det behövs.

Inspiration till nya recept från matprogram

Saltat och rökt kött faller finländarna i smaken. I norra och östra Finland föredrar man fetare kött, medan kalkon och skinka är mer populärt vid kusten. I Österbotten är de mest efterfrågade läckerheterna skinka, kalkon och rökt oxe.

Rökeriet utvecklar själva alla recept, och söker inspiration i olika trender.

– Ibland kan man se någon ny krydda i ett matprogram som man vill testa. Vi fick till exempel idén till rökt porchetta från ett matprogram på tv, berättar Damlin.

Försäljningsansvarige Johan Lillqvist förevisar rökeriets produkter. Skinka, kalkon och rökt oxe är populära i Österbotten.

Lokalt samarbete viktigt

Oravais Rökeri har sedan starten samarbetat med det lokala Handelslaget KPO. Produkterna återfinns i olika affärer i regionen, och det största urvalet finns vid Prisma.

– När vi började åkte vi till kontoret i Karleby för att förhandla om produkter och priser. Det är verkligen fint att KPO vill ta med närproducerade produkter i sitt sortiment, säger Norrgård.

Oravais Rökeris produkter återfinns i många av Handelslagets KPO:s affärer i regionen.

Björn Lind, marketchef vid S-Market Nykarleby, hyllar Oravais Rökeris produkter och lyfter fram den goda kvaliteten, där framför allt smaken fått god respons från kunderna.

– För oss är det viktigt att vi kan erbjuda lokala produkter. Även kunderna kommer med detta önskemål. Samarbetet med rökeriet fungerar utomordentligt. Om vi under någon kampanjperiod råkat beställa för lite skinka så kan vi inom några timmar få en låda till.

Faller rökta köttprodukter Lind i smaken?

– Nog hör den rökta skinkan till de egna favoriterna. Där smakar det verkligen skinka. Det går bra att äta med bröd, men passar även riktigt bra till varma smörgåsar eller på pizzan, ler Lind.

Bekanta dig ytterligare med Oravais Rökeri!