|

Ilkka Herola överraskad av karriärens första pallplacering

NyhetsbildZoom
Ilkka Herola kom trea i värdscuptävlingen i Lillehammer. Foto: Heikki Saukkomaa
Ilkka Herola satte Finland tillbaka på världskartan i nordisk kombination på lördagen. Han kom trea i världscuptävlingen i Lillehammer – och medgav att han också själv överraskades.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det kom nog som en överraskning att jag klarade av ett sådant skidlopp, sade Herola till FNB per telefon.

Det är första gången Herola, 20, tagit sig till prispallen i världscupen i nordisk kombination. Senast en finländare klarat bedriften var då Janne Ryynänen kom tvåa i Kuusamo i november 2011.

Herola är känd som en god skidåkare. I lördagens skidmoment på 10 kilometer var han tredje snabbast. Hemligheten bakom den goda tävlingen var ändå fredagens reservtävling som utgjorde backmomentet och där Herola slutade tolva.

– Backmomentet gick tillräckligt bra. Skillnaden till vinnaren i backen var bara en halv minut, sade Herola.

Chefstränaren Petter Kukkonen var nöjd över framgången. Enligt Kukkonen har de finländska herrarna inom grenen haft tunga tider i samband med en generationsväxling.

– Det är bra att arbetet ibland bär frukt. Det gör gott för idrottarnas och tränarnas mentala hälsa, sade Kukkonen.

Tysken Fabian Riessle vann lördagens tävling före japanen Akito Watabe. Herola förlorade 15,2 sekunder till täten.

Den individuella tävlingen inledde världscupsäsongen eftersom förra helgens tävlingar i Kuusamo ställdes in på grund av hårda vindar. Också i Lillehammer ställde vindarna till det. Ursprungligen skulle en lagtävling ha stått på lördagens program men den hårda blåsten gjorde att arrangörerna ersatte den med en extra individuell tävling. På söndag blir det ytterligare en individuell tävling.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan