|

Vinterbadaren i Vasa gör succé på nätet

NyhetsbildZoom
Jarmo Valtari tar sig ett dopp. Foto: Skärmdump/ youtube
Sedan i måndags har videon på Jarmo Valtari som vinterbadar spridit sig runt hela världen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Senast jag kollade hade videon 70.000 visningar. Den hade delats i bland annat USA och spridit sig lite överallt i världen. Nu orkar jag inte följa med kommentarerna längre, men roligt att folk reagerar positivt, säger Jarmo Valtari från Lillkyro. Det var i måndags som Valtari och hans fru Raija spelade in videon vid Pingvinernas vak i Vasa. Temperaturen visade då minus 20 grader och vattnet var ungefär en halv plusgrader varmt. – Tanken på att göra en snöängel i samband med simningen har jag haft i flera år, men förhållandena har inte varit rätt. Nu var både isen och snötäcket tillräckligt tjocka. Vi tänkte att det är nu eller aldrig och passade på. Valtari har vinterbadat i drygt tio år och uppskattar effekterna det kalla vattnet ger. – All värk i nacke och leder är som bortblåst. Märker jag att huvudvärken kommer smygande är det bara att bege sig till vaken. Vinterbadandet ger en känsla av välbefinnande, och här i Vasa har vi ju turen att ha en bastu intill vaken. Det underlättar och gör så att man kan doppa sig i flera omgångar. Har du något bra tips för den som aldrig vinterbadat förr? – Om man inte vill så ska man inte tvingas till det. Men har man fattat beslutet är det bara att marschera till vaken och doppa sig. Det kalla vattnet gör lätt att man börjar hyperventilera, så man ska hela tiden hålla andningen i aktivt minne, säger Valtari.
Tidningen Ilta-Sanomat publicerade videon på Valtari i tisdags (19.1). På torsdag förmiddag hade deras version över 800.000 visningar.

Kommentarer
|

Vasabördige Pekka Niemi fick uppträda med JVG på Ruisrock – "Jag hade svårt att tro att det var sant"

Nyhetsbild
Pekka Niemi fick ett oväntat samtal den 27 juni. Drygt två veckor senare uppträdde han inför 30 000 personer tillsammans med JVG på Ruisrock. Foto: Jonatan Sparv/SPT
Bara en dag efter att Pekka Niemi publicerade en cover på JVG:s låt ringde telefonen. En vecka senare spelade han inför 30 000 personer. – Det kändes helt overkligt, säger han.

Mest läst senaste veckan