|

Studie: Nästan 500 använde meldonium i Europaspelen

Nästan 500 idrottare kan ha använt läkemedlet meldonium under Europeiska spelen i Baku förra sommaren. Det avslöjar en brittisk studie.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Meldonium var inte förbjudet då men resultatet från studien visar hur utbredd användningen var. Studien finansierades av de europeiska olympiska kommittéerna och publicerades i British Journal of Sports Medicine på onsdagen. Världsantidopningskommittén Wada fick kännedom om resultaten i studien redan i fjol. Det övertygade Wada att föra in meldonium på listan över förbjudna medel. Meldonium påverkar hjärtats funktion. Resultaten i studien utgår från uppgifter som idrottare och truppernas läkare uppgett och på dopningsprov tagna under tävlingarna. Hela 490 idrottare kan ha använt meldonium, av dem var 13 medaljörer. Idrottare från 15 olika grenar misstänks ha använt meldonium i Baku. Studien och andra utredningar fick Wada att inse att meldonium används för att förbättra uthålligheten. Efter att medlet blev förbjudet i årsskiftet har många idrottare åkt fast för det.

Kommentarer
|

Robertson förlänger med Liverpool

Nyhetsbild
Andy Robertson, till höger, förblir Liverpool trogen. Foto: Frank Augstein/AP/TT
Liverpool har försäkrat sig om ytterbacken Andy Robertsons tjänster fram till 2024.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Jakobstads stadsplanearkitekt slutar

JAKOBSTAD. Pekka Elomaa har bara sju arbetsdagar kvar som stadsplanearkitekt i Jakobstad. Efter drygt 6 år på posten slutar han officiellt i början av februari.

Nyhetsbild
Lokalt

Mässlingsnotan klar: "Hellre skulle vi gjort andra saker för pengarna"

JAKOBSTAD På Malmska kostade mässlingsutbrottet närmare 50 000 euro. För kommunerna tillkommer ännu kostnader för patienter som vårdades på sjukhuset i Karleby.

Nyhetsbild
Ekonomi

Bengt Kronqvist: Många Amerägare i Jakobstadsregionen

JAKOBSTAD. Bengt Kronqvist uppskattar att det finns hundratals lyckliga Amerägare i Jakobstadsregionen som i mars får ett stinnare bankkonto när bolaget blir uppköpt från börsen. Själv är Jakobstadsbon en av dem.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan