|

Kyrkan beredd att skydda asylsökare

NyhetsbildZoom
Ärkebiskop Kari Mäkinen påminner om att det också är kyrkans uppgift att försöka medla mellan kristna och muslimer. Foto: Lehtikuva
Kyrkan är beredd att erbjuda skydd åt asylsökare som fått ett negativt beslut om uppehållstillstånd, säger ärkebiskop Kari Mäkinen i en intervju för MTV.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mäkinen säger att kyrkan inte kan avvisa människor som söker hjälp. Han påminner om att det också är kyrkans uppgift att försöka medla mellan kristna och muslimer. Anssi Nurmi som är stiftssekreterare för internationellt arbete vid Åbo ärkestift berättar att man bland annat kommer att uppdatera sina anvisningar om bistånd för sådana fall då asylsökande söker hjälp. – För sådana som fått negativt asylbeslut kan hjälpen till exempel bestå av advokatkonsultation, tillfällig nödinkvartering eller stöd från det stället dit personen kommer att avvisas. Nödinkvarteringen kan pågå tills advokatkonsultationen är slutförd, vanligtvis några nätter, säger Nurmi. Nurmi betonar att församlingarna inte gömmer någon. Kyrkan samarbetar med myndigheterna i asylärenden och enligt Nurmi har samarbetet förlöpt bra. – Målsättningen är att se till att processen gått rätt till och att asylsökanden fått all hjälp som hör till. Ärkebiskop Kari Mäkinen säger att han förstår att terrordådet i Bryssel orsakar oro och osäkerhet, men att fruktan inte kan motas genom att befalla eller genom att hämnas. – Ingen av oss är endast en representant för sin kultur och religion. Alla har vi våra förhoppningar och drömmar – och fruktan. Diskussionen ska föras öga mot öga. Kyrkans uppdrag är att bygga fred, inte att skapa fiendebilder, säger Mäkinen.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Underhållande hockeymatch – Hermes slog TuTo

ISHOCKEY Hermes och Åbolaget TuTo bjöd på säsongens hittills bästa match i Karleby.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan