|

Kyrkan beredd att skydda asylsökare

NyhetsbildZoom
Ärkebiskop Kari Mäkinen påminner om att det också är kyrkans uppgift att försöka medla mellan kristna och muslimer. Foto: Lehtikuva
Kyrkan är beredd att erbjuda skydd åt asylsökare som fått ett negativt beslut om uppehållstillstånd, säger ärkebiskop Kari Mäkinen i en intervju för MTV.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mäkinen säger att kyrkan inte kan avvisa människor som söker hjälp. Han påminner om att det också är kyrkans uppgift att försöka medla mellan kristna och muslimer. Anssi Nurmi som är stiftssekreterare för internationellt arbete vid Åbo ärkestift berättar att man bland annat kommer att uppdatera sina anvisningar om bistånd för sådana fall då asylsökande söker hjälp. – För sådana som fått negativt asylbeslut kan hjälpen till exempel bestå av advokatkonsultation, tillfällig nödinkvartering eller stöd från det stället dit personen kommer att avvisas. Nödinkvarteringen kan pågå tills advokatkonsultationen är slutförd, vanligtvis några nätter, säger Nurmi. Nurmi betonar att församlingarna inte gömmer någon. Kyrkan samarbetar med myndigheterna i asylärenden och enligt Nurmi har samarbetet förlöpt bra. – Målsättningen är att se till att processen gått rätt till och att asylsökanden fått all hjälp som hör till. Ärkebiskop Kari Mäkinen säger att han förstår att terrordådet i Bryssel orsakar oro och osäkerhet, men att fruktan inte kan motas genom att befalla eller genom att hämnas. – Ingen av oss är endast en representant för sin kultur och religion. Alla har vi våra förhoppningar och drömmar – och fruktan. Diskussionen ska föras öga mot öga. Kyrkans uppdrag är att bygga fred, inte att skapa fiendebilder, säger Mäkinen.

Kommentarer
|

HBL: Kokhet buss stoppades av polisen efter larm från passagerare

Nyhetsbild
En av Onnibus bussar stoppades av polis. Foto: Arkiv
Luftkonditioneringen i bussen från Åbo till Helsingfors fungerade inte och chauffören vägrade stanna. Passagerare ringde till polisen för att be om hjälp.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan