Men bolaget kämpar med lönsamheten. Nu ska det pågående effektiviseringsprogrammet dubbleras, säger flygbolagets vd Rickard Gustafsson.

SAS redovisar en förlust på 21,3 miljoner euro för andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med vinsten på 13 miljoner euro för samma kvartal året före.

Omsättningen blev 1 007 miljoner euro jämfört med 912 miljoner euro året innan.

Analytiker hade räknat med en betydligt större förlust och något mindre omsättning.

Gustafsson har blandade känslor kring rapporten för andra kvartalet och säger att SAS måste ta ett krafttag.

SAS ska nu fördubbla sitt pågående sparprogram från 153 miljoner euro till 306 miljoner euro – ett program som ska rulla till och med 2020.

– Förra kvartalet berättade vi att vi jobbar med många hundra aktiviteter för att effektivisera verksamheten och nu känner vi oss trygga med att vi kan berätta vad omfattningen är, säger Gustafsson.

Rickard Gustafsson säger att SAS inte planerar för något storvarsel, men att personalstyrkan kommer att påverkas av sparpaketet.

– Man kan inte ta ut trehundra miljoner ur kostnadsbasen utan att det också kommer att drabba antalet anställda. Men vi planerar inte för något stort varsel, säger han.

Enligt honom kommer stora delar av personalnedskärningen att ske successivt genom så kallade naturliga avgångar. Men personalen kommer att påverkas på andra sätt också.