Orpo säger att man nu har en tydlig tidtabell och riktning för reformen, även om lagförslaget om valfriheten måste skrivas om. Orpo betonar att grundlagsutskottet godkände största delen av elementen i den planerade valfriheten med undantag av tvångsbolagiseringen som slopas helt.

Vårdreformen planeras nu träda i kraft 2020, efter nästa riksdagsval. Orpo befarar ändå inte att följande regering stoppar reformen. Då tvångsbolagiseringen slopas tror Orpo att man kommer att hitta en alternativ för valfriheten som godkänns på bred front.

– Det är flera riksdagar som jobbat med reformen och grundelementen förblir desamma som förr. Ärendet ska ännu behandlas i riksdagen på våren så vi kommer att få till stånd ett hållbart paket, säger Orpo.

Enligt Orpo kommer reformen därmed att vara i gång i god tid före riksdagsvalet (i april 2019).

– Då vill inte ett enda vettigt parti börja upplösa reformen.

Orpo tycker det är synd att landskapsvalet, som nu planeras för oktober 2018, orsakar rusning – presidentval i januari 2018, riksdagsval och EU-val våren 2019 – så att folket kan uppleva valtrötthet.

– Nu får partierna och det politiska systemet anta utmaningen: Vi ska visa att landskapsvalet är en möjlighet att påverka. Vi ska låta demokratin segra, säger Orpo.