– Det är klokt att börja från ruta ett. Det enda rätta var att skjuta fram vårdreformen och landskapsvalet, säger han.

Ny regering kan hindra reformen

Ursprungligen skulle vårdreformens lagar vara färdiga på hösten, men eftersom valfrihetslagen strider mot grundlagen måste centrala delar av lagen skrivas om.

– Det hela är lite mystiskt eftersom reformen träder i kraft först efter riksdagsvalet. Kommer regeringen att klubba i genom lagarna på förhand? Ingen vet ju hur nästa regering ser ut.

Djupsund påpekar att det inte alls är säkert att vi har en majoritetsregering i höst, i synnerhet efter den senaste månadens politiska spel.

– Vi vet ju inte ens om regeringen har majoritet efter sommarlovet, när Soini-falangen har varit hemma.

Djupsund menar att många före detta Sannfinländare kan få upp ögonen för sitt gamla parti när de återförenas med hemortens väljare. Det kan rubba regeringens majoritet. Erfarenheten säger dessutom att impopulära ärenden sällan klubbas igenom under regeringsperiodens sista halvår.

– Den förra regeringen hade ganska stor bredd kring en lösning, som alla de större partierna skrev under. Då byggdes vårdreformen av tre stora universitetsområden, säger Djupsund.

Efter valet var Centern största parti och började på ny kula.

Ifrågasätter Pöysti

Tuomas Pöysti är understatssekreterare vid Social- och hälsovårdsministeriet och har haft hand om social- och hälsovårdsreformen. Vid årsskiftet tillträder han posten som justitiekansler. Han kommer att fungera som högsta lagövervakare, alltså även övervaka den reform som han har lagt grunden för. Efter press från oppositionen meddelade han i tisdags att han lämnar sin position som projektledare för vårdreformen.

– Pöysti är reformens arkitekt och guru. Vad händer om det uppstår klagomål? Då sitter han där och tar ställning till den reform som han själv har varit grundare till.

Djupsund kan inte förstå varför det inte har grävts mer i den här motstridigheten.