Alla tiders match eller en pinsam fars?

Förhandsspekulationerna har gått heta hela sommaren då medier och boxningsvänner spekulerat kring utgången i drabbningen mellan Floyd Mayweather och Conor McGregor. De drabbar samman tidigt på söndagsmorgonen finsk tid i Las Vegas.

Inför matchen pekar allt på att utgången borde vara kristallklar. Mayweather som vunnit allt som vinnas kan under sin proffsboxningskarriär är självklar favorit mot MMA-stjärnan McGregor.

Det är första gången som McGregor går en boxningsmatch vilket väckt frågor om matchen alls ska tas på allvar eller om den snarare borde stämplas som ett mediespektakel?

Zoom

Conor McGregor. Foto: Ethan Miller


Men å andra sidan är utgångspunkten för matchen ovanligt intressant. Proffsboxningen har tappat mark de senaste åren medan MMA vuxit från en liten till en jättepopulär sport.

– Då jag första gången hörde talas om matchen kändes det som en otrolig och skrattretande tanke, erkänner den rutinerade boxningstränaren Pekka Mäki.

Men så småningom har han insett omfattningen av evenemanget.

– Sett till uppmärksamheten och mediebevakningen är det här en massiv grej med mer pengar på spel än i andra matcher. Matchen kommer säkert att sätta nya tittarrekord.

De ekonomiska insatserna är som sagt massiva. Många bedömare tror att Mayweather kommer att tjäna 200 miljoner dollar (cirka 170 miljoner euro) på matchen och McGregor ungefär hälften av det. Summorna beror bland annat på hur många tv-tittare som väljer att betala för att få se matchen.

Den hittills mest penningstinna matchen var mötet mellan Mayweather och Manny Pacquiao 2015. Den hade en omsättning på över 623 miljoner dollar, uppger The Guardian. Helgens match väntas nå upp till samma nivå.