Studien, som utfördes som ett pro gradu-arbete i ämnet psykologi vid Åbo Akademi av Annamaria Öblom, har publicerats i den internationella vetenskapliga tidskriften PLoS ONE. Studien är den första av sitt slag på den privata bostadsmarknaden i Finland.

Enligt studien fick personer med arabiska namn – och då i synnerhet män – betydligt färre svar när hyresvärdar kontaktats. Av de förfrågningar som undertecknats med ett arabiskt mansnamn besvarades 16 procent, medan de förfrågningar som undertecknats med ett finskt kvinnonamn besvarades av 42 procent.

I studien skickades under fjolåret sammanlagt drygt 1 450 förfrågningar på utannonserade hyresbostäder runtom i Finland. Förfrågningarna gjordes per e-post och undertecknades med olika namn. Andelen mottagna svar jämfördes mellan de olika grupperna i studien: kvinnor och män med arabiska namn, finskspråkiga namn, och svenskspråkiga namn.

– Resultaten av jämförelserna visar att män med arabiska namn får färre svar än någon av de andra grupperna. Några andra skillnader mellan dessa sex grupper kunde inte statistiskt säkerställas, sägs det i ett pressmeddelande från Åbo Akademi.