Finanskoncernen Nordeas beslut att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors polerar Finlands varumärke som ett väsentligt land för affärsverksamhet och stärker finansbranschens betydelse för Finland.

Å andra sidan är inga stora tillägg till skatteinkomsterna att vänta och i fortsättningen omfattar insättningsgarantierna en massivt större summa.

Även om börsbolag fattar sina beslut endast utgående från utsättningarna för affärsverksamheten är det omöjligt att förbise den "blåvita andan" som förstärkts på Nordea under de senaste tio åren.

Nordea meddelade under onsdagen att huvudkontoret flyttar till Helsingfors eftersom koncernen bedömt att Finland erbjuder de bästa möjliga förutsättningarna för tillväxt. Vd Casper von Koskull konstaterade att medlemskapet i EU:s bankunion var en faktor som påverkade bedömningen.

Flytten uppskattas beröra endast ett mycket begränsat antal anställda och Nordea uppger att banken också i fortsättningen är en betydande skattebetalare i alla de fyra nordiska länderna.

Direktör Anneli Tuominen på Finansinspektionen konstaterade till FNB kort efter Nordeas besked att alla de stora aktörerna nu lyder under samma regelverk.

Att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors innebär att en stor summa av de nordiska kundernas depositioner flyttar över till det finska placeringsskyddssystemet.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger att ärendet har bedömts noggrant tillsammans med myndigheterna. Finansministern uppskattar att riskerna inte ökar i en märkbar omfattning.

– Jag ser inte det som en stor risk eftersom vi omfattas av bankunionen, sade Orpo till FNB.