– Det har inget med ras att göra. Det handlar om respekt för landet, flaggan och nationalsången. NFL måste respektera det!, skriver Trump på Twitter.

Runt 200 spelare manifesterade på ett eller annat sätt under nationalsången inför söndagens 14 NFL-matcher i amerikansk fotboll. De är emot Trumps kritik och solidariska med proteströrelsen mot hur svarta behandlas.

Det är den största protesten som genomförts i NFL sedan 49ers dåvarande quarterback Colin Kaepernick först utförde den symboliska handlingen för drygt ett år sedan.

Protesterna eskalerade sedan Trump i helgen uppmanat NFL-lagens ägare att sparka spelare som inte står när nationalsången spelades.

"Idiot"

En av dem som protesterade var Buffalo Bills stjärna Lesean McCoy. Han stretchade medan nationalsången spelade.

– Jag kan inte stå där och stödja någonting, när ledaren för vårt land beter sig som en idiot, sade han efter matchen med Denver Broncos.

Trump är även i konflikt med flera av landets absolut största basketstjärnor. Detta sedan Stephen Curry, stjärna i NBA:s mästarlag Golden State, nobbat Trumps inbjudan till Vita huset.

Trump drog då tillbaka sin traditionsenliga inbjudan till mästarlaget, ett beteende som fick stark kritik från ligans största stjärna, LeBron James i Cleveland.

Jordan stödjer

Nu får de nuvarande stjärnorna stöd från basketens allra störste profil genom tiderna – Michael Jordan, som mycket sällan uttalade sig i politiska frågor under sin karriär.

– De som utnyttjar sin rätt att fredligt uttrycka sina åsikter ska inte fördömas eller drivas bort, säger Jordan i ett uttalande till lokaltidningen Charlotte Observer och tilläger att han stödjer alla idrottares yttrandefrihet.

Protesterna har delat USA och alla håller inte med spelarna i NFL och NBA om kritiken mot Trump.

Samtliga förare i motorsporten Nascar stod i givakt under nationalsången inför deltävlingen i Loudon på söndagen. Något som Donald Trump noterade.

– Så stolt över Nascar och deras supportrar och fans. De tål inte att vårt land och flagga inte respekteras. Deras budskap var högt och tydligt!, twittrade Trump på måndagen.