Skogsindustrin uppger sig ha föreslagit att det gällande avtalet förlängs med ett år utan ändringar och att förhandlingar om ökad produktivitet inleds direkt. Arbetsmarknadsdirektör Nina Pärssinen betonar att förhandlingarna inte avbrutits trots att något nytt mötesdatum inte slagits fast.

– Inom ramen för någon sorts tidtabell lär vi nog slå fast nästa förhandlingstid, säger Pärssinen.

Hon hoppas på en snabb lösning. Pärssinen uppger också att arbetsfred råder och att kollektivavtalet är i kraft eftersom förhandlingar pågår.

Framgångar

Många av de företag som representeras av Skogsindustrin går bra för tillfället och den inhemska ekonomin som helhet är på kraftig uppgång. Trots det föreslår Skogsindustrin noll procent i löneförhöjning. Pärssinen betonar att förhandlingar förts sedan i våras.

– Det internationella konkurrensläget gör att vi behöver få in ändringar för bättre produktivitet i kollektivavtalet. Ändringar som ger oss möjligheten att svara på konkurrensen. Sådana har vi inom denna tidtabell inte nått något avtal, så som vi ser det finns det inga förutsättningar för löneförhöjningar, säger Pärssinen.

Enligt henne har Skogsindustrin tidigare slagit fast att det via betydande åtgärder för ökad produktivitet också kan bli aktuellt med höjda löner.

Pappersförbundet meddelade efter sitt tidiga fredagsmöte att Skogsindustrins förslag förringar arbetarna. Lokala åtgärder där samarbetet mellan arbetsgivar- och arbetstagarsidan stoppas kan sättas in redan på måndag, uppgav förbundet.

Pappersförhandlingarna väntas påverka andra branschers förhandlingar som ska genomföras under hösten. Kollektivavtalet som Teknologiindustrin och Industrifacket kommit överens om går ut vid månadsskiftet.