Han är mannen som blev partiordförande vid bara 33 år, var utrikesminister fyra gånger men aldrig statsminister, som försökt bli president tre gånger och nu vill bli det igen, som zappat mellan rollerna som riksdagsledamot och europarlamentariker, anklagats för spel under täcket med Kreml och är partiets hedersordförande som startat eget men fortfarande kvarstår som medlem i sin partavdelning.

Väyrynen blev invald i riksdagen 2015 och EU-parlamentet 2014. I ilskan över att inte få någon ministerpost valde han efter riksdagsvalet att frysa ned sin plats och fortsätta i EU-parlamentet.

Nu har Väyrynen meddelat att han – om han inte blir vald till president – ämnar återvända till riksdagen.

Väyrynen blir inte president.

Alltså får vi i vår se honom som riksdagsledamot igen, men Centerns hedersordförande sällar sig inte till sina partikamrater utan bildar en egen grupp – utan att ha någon avsikt att lämna partiet.

"Jag står i opposition till regeringen och också i opposition mot oppositionen", säger han i Helsingin Sanomat (19/10). Enligt Väyrynen har oppositionen inte presenterat alternativ vad beträffar utrikes-, säkerhets- eller invandringspolitik.

EU-kritiska EU-parlamentarikern och Natomotståndaren Väyrynen anser tydligen att inte ens Sannfinländarna är tillräckligt invandringskritiska.

Efter 47 år i rikspolitiken upphör Väyrynen inte att förvåna. Men är det någon som längre tar honom på allvar?