Den sista dagen i oktober firar vi halloween; en dag då de dödas själar återvänder till jorden. Traditionen sägs komma från celtiska Samhain, en festival då man firar sommarens och skördesäsongens slut.
I dag firas halloween genom att barn klär sig i skämmande kostymer, vi äter ryslig mat och tänder lyktor gjorda av pumpor.

Zoom

Godisögon gjoda på florsocker och äggvita – perfekta på bland annat halloweenkex. Foto: Sofie Sergelius


GODISÖGON

3 äggvitor
450 g florsocker
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 msk mörkt kakaopulver
1 flaska svart karamellfärg

Lägg äggvitor, florsocker, vaniljpulver och bakpulver i en hushållsassistent. Använd vispdelen och vispa på medelhastighet i 5 minuter.

Lyft över en tredjedel av smeten i en annan skål, sila över kakaopulvret och rör ner svart karamellfärg.

Häll den vita smeten i en spritspåse och den svarta i en annan. Klipp hål i ändan på den vita påsen och spritsa ut små och stora droppar på ett hushållspapper. Låt stelna i en timme.

Klipp hål i ändan på den svarta spritspåsen och droppa en liten droppe i mitten på den vita stelnade glasyren. Låt stelna ytterligare en timme. Dekorera bakverk med godisögon.

***

Zoom

Skrämmande goda halloweenkex. Godisögonen är gjorda på florsocker och äggvita. Foto: Sofie Sergelius


MONSTERKEX

200 g osaltat rumstempererat smör
100 g farinsocker
100 g socker
1 rumstempererat ägg
2 msk mjölk
0,5 tsk vaniljpulver
250 g vetemjöl
30 g kakaopulver
2 tsk majsstärkelse
1 tsk matsoda
0,5 tsk salt
100 g vitchokladkorn
0,5 tsk svart karamellfärg
godisögon (se föregående recept)

Vispa det mjuka smöret med en elvisp i en minut. Tillsätt båda socker­sorterna och vispa tills smeten är ljus och luftig. Tillsätt ägg, mjölk och vaniljpulver. Blanda mjöl, kakaopulver, majsstärkelse, matsoda och salt i en beredningsskål. Använd elvisp för att kombinera de torra och de blöta ingredienserna och den svarta karamellfärgen. Vispa på låg hastighet. Ta bort elvispen och använd en slickepott för att röra ner chokladkornen. Täck med färskfolie och ställ kallt i minst en och en halv timme.

Ta fram degen och använd en rågad matsked av degen för att rulla små bollar. Ställ degbollarna kallt ännu 30 minuter.

Värm ugnen till 180 grader. Placera degbollarna på bakplåts­papper på en ugnsplåt och grädda på mellersta falsen i 12 minuter. Ta ut kexen och tryck fast godis­ögonen på de varma mjuka kexen. Låt kexen svalna i 5 minuter.

***

Zoom

Chilirostade pumpafrön – använd som ett tillbehör eller ät som sådan. Foto: Sofie Sergelius


ROSTADE PUMPAFRÖN

2 dl pumpafrön
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm chiliflingor
0,5 tsk rökt paprikapulver

Värm ugnen till 175 grader. Skölj pumpafröna och låt torka på ett bakplåtspapper i 15 minuter.

Blanda ihop alla kryddor i en skål. Ringla olivolja över pumpafröna och strö över kryddblandingen. Rör om så att alla frön täcks.

Grädda fröna på ugnens mellersta fals i 15 minuter. Rör om efter halva tiden för att fröna inte ska brännas.

***

Zoom

Lakritssmakande donitsar i form av spindlar – goda och roliga att tillreda. Foto: Sofie Sergelius


SPINDELDONITSAR MED LAKRITS

50 g smält smör
125 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm matsoda
2 krm salt
65 g socker
10 g kakaopulver
1 ägg
0,5 dl gräddfil
0,5 dl mjölk
2 msk lakritspulver
0,5 tsk svart karamellfärg
15 koltabletter
200 g mörk choklad
1 tsk svart karamellfärg
1 msk kokosolja
1 msk lakritspulver
lakritssnören
godisögon (se tidigare recept)

Värm ugnen till 200 grader.

Smält smöret och låt svalna. Mortla koltabletterna till ett fint pulver.

Blanda ihop mjöl, bakpulver, soda, salt, socker och kakaopulver i en beredningsskål. Tillsätt ägg, gräddfil, mjölk, smör och lakritspulver. Rör om försiktigt och se till att inte blanda för mycket eftersom det gör degen seg. Tillsätt karamellfärg och kolpulver och rör om försiktigt. Häll över i en spritspåse, klipp av ändan och spritsa i smorda donitsformar.

Grädda donitsarna på mellersta falsen i 10 minuter.

Smält chokladen i mikron, rör försiktigt i svart karamellfärg, kokosolja och lakritspulver. Doppa donitsarna i chokladen och ställ på ett bakplåtspapper för att torka av.

Tryck lakritssnören i sidorna och placera godisögon på donitsarna.

***

Zoom

Krämig pumparisotto passar både till vardag och fest. Foto: Sofie Sergelius


PUMPARISOTTO

Ugnsrostad pumpa:
1 kg pumpa
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Salviastekt pumpa:
300 g pumpa
10 g salvia
25 g smör
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
2 msk smör

1 lök
2 vitlöksklyftor
2 dl risottoris
1,5 dl vitt vin
5 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde
50 g parmesan
1 tsk flingsalt
0,5 tsk svartpeppar
1 msk smör

Värm ugnen till 225 grader.

Skär pumpan i två halvor och gröp ur kärnorna. Skär pumpaköttet i klyftor och skala bort det tjocka skalet med hjälp av en kniv. Det borde lämna cirka 600–700 gram.

Skär pumpaköttet i små jämna tärningar. Ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.

Häll hälften av pumpatärningarna i en blender och kör till en slät smet. Ställ purén åt sidan.

Gör den salviastekta pumpan genom att klicka smöret i en liten stekpanna. Tillsätt pumpa­tärningarna, salt och peppar och stek i ett par minuter. Tillsätt salvian och stek tills pumpan fått en vacker gyllene yta. Ställ åt sidan medan du tillreder risotton.

Tillred grönsaksbuljongen genom att blanda buljongtärningen i vatten och koka upp. Ställ åt sidan. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lökarna i en tjockbottnad kastrull i en matsked smör på medelvärme. Tillsätt en matsked smör till och rör ner risottoriset. Fräs tills riset blivit skinande.

Häll på en deciliter av det vita vinet och låt riset suga i sig allt vin innan du tillsätter en fjärdedel av buljongen. Sjud på låg värme och häll på mera buljong då riset sugit åt sig nästan all vätska. Fortsätt så tills riset absorberat all buljong, det tar 15–20 minuter. Tillsätt den sista halva decilitern vitt vin efter att sista buljongen sugits upp. Kom ihåg att röra om med jämna mellanrum.

Tillsätt pumpapuré, grädde, riven parmesanost, flingsalt och peppar. Rör om försiktigt. Konsistensen ska vara ganska lös. Klicka på smöret och servera risotton med den salviastekta pumpan.

***

Zoom

Smarrig pumpapasta med gorgonzola är en riktig smakbomb! Foto: Sofie Sergelius


PUMPAPASTA MED GORGONZOLA

700 g butternutpumpa
7 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 krm salt
2,5 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
0,5 dl grädde
200 g tomatkross
4 skivor serranoskinka
400 g linguini
150 g gorgonzola
1 msk färsk timjan
2 krm grovmalen svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Skär pumpan i två halvor, gröp ur kärnorna och placera pumpahalvorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt med den skurna sidan uppåt. Placera oskalade vitlöksklyftor runt pumpan och ringla olivolja och strö salt över både pumpan och vitlöksklyftorna. Rosta på mellersta falsen i 60 minuter.

Tips: Ta vara på pumpafröna och tillred rostade pumpafrön (se tidigare recept).

Koka upp vatten och rör ner kycklingbuljongtärningen. Ställ åt sidan.

Ta ut pumpan ur ugnen och använd en sked för att gröpa ur pumpaköttet. Skala vitlöksklyftorna. Lägg pumpaköttet och de ugnsrostade vitlöksklyftorna i en matberedare tillsammans med grädde, kycklingbuljong och tomatkross. Kör till en slät puré.

Placera serranoskivorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och rosta i en 200 grader varm ugn i 10 minuter tills de blivit knapriga. Ta ut ur ugnen och smula ner i en skål.

Koka pastan i saltat vatten och häll bort vattnet då linguinen är al dente (fortfarande har tuggmotstånd). Häll pastasåsen i en traktörpanna och hetta upp. Tillsätt den kokade pastan och gorgonzolan, rör om och häll över på tallrikar. Toppa med lite extra gorgonzola, färsk timjan och grovmalen svartpeppar.

***

Zoom

Vita chokladtryfflar med smak av pumpapaj är ett måste på halloween. Foto: Sofie Sergelius


PUMPAPAJTRYFFLAR

400 g vitchoklad
0,5 dl grädde
1 dl pumpapuré
1 tsk kanel
1 krm malen ingefära
1 krm malen nejlika
1 krm malen muskotnöt
1 krm malen kryddpeppar
4 havrekex
250 g vitchoklad
1 tsk kokosolja
20 g marshmallows
röd gelfärg

Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills chokladen smält. Ta bort från plattan.

Rör ihop alla kryddor, tillsätt pumpapurén och rör ner i chokladen. Häll över i en skål och ställ i kylskåpet för att stelna, cirka 2 timmar.

Forma små kulor av tryffelmassan med hjälp av två teskedar. Rulla kulorna släta med händerna.

Värm resterande vitchoklad i 30 sekunders etapper i mikrovågsugnen. Rör ner kokosoljan för att tunna ut chokladen. Doppa tryfflarna i chokladen och ställ på ett bakplåtspapper för att rinna av. Ställ kallt för att stelna cirka 30 minuter.

Smält marshmallows i mikron i 30 sekunder. Använd fingrarna för att dra ut den smultna marshmallow­massan över tryfflarna så att de är inlindade i bandageliknande remsor.

Använd den röda gelfärgen för att rita ögon på tryfflarna. Förvara tryfflarna i en lufttät burk med lock.

***

Zoom

Värmande vitlökssoppa. Servera på en halloweenfest i en stor kastrull med en ren diskborste i. Voilà: smutsigt diskvatten. Foto: Sofie Sergelius


VÄRMANDE VITLÖKSSOPPA

70 vitlöksklyftor (7 hela vitlökar)
0,5 dl olivolja
4 lökar
1 msk smör
2 tsk färsk timjan
2 tsk oregano
1 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
2 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
8 dl grädde

Krutonger:
4 skivor skärgårdslimpa
2 msk smör
2 tsk olivolja
2 krm salt
Basilikaolja
0,5 dl färsk basilika
2 msk olivolja
1 krm salt

Värm ugnen till 175 grader.

Halvera vitlökarna och placera med den skurna sidan neråt i en ugnsform. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen. Rosta vitlöken i 60 minuter på mellersta falsen.

Skala och finhacka löken medan vitlöken är i ugnen. Klicka smör i en kastrull och fräs löken på medelvärme i ett par minuter. Rör ner timjan, oregano, salt och peppar och fräs i ytterligare två minuter.

Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svala ett par minuter. Ta bort skalet. Vitlöksklyftorna borde ha fastnat i botten av ugnsformen vilket gör att skalen lossnar lätt. Häll de skalade och rostade vitlöksklyftorna i kastrullen. Tillsätt vatten, kycklingbuljongtärningar och sjud på medelvärme i 15 minuter.

Gör krutongerna genom att skära skärgårdslimpan i tärningar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek krutongerna på hög värme i 5–10 minuter. Salta och häll över i en skål.

Gör basilikaoljan genom att lägga den färska basilikan, olivoljan och saltet i en mortel. Stöt basilikan tills den blandats ut med oljan.

Tillsätt grädde i den sjudande soppan, hetta upp och häll över i matberedare. Kör i matberedaren tills soppan har en slät konsistens. Det går även att använda en stavmixer.

Servera soppan med krutongerna och basilikaoljan.

Halloweentips

  • Musik: Blue Öyster Cult: (Don’t Fear) The Reaper, Talking Heads: Psycho Killer, Fift Harmony: I’m in love with a Monster, Electric Light Orchestra:Evil woman, Britney Spears: Toxic, Lady Gaga: Teeth, The Cranberries: Zombie, Steve Miller Band: Abracadabra
  • Filmer för hela familjen: The Adams Family, Nightmare before Christmas, Corpse Bride, Hotel Translyvania
  • Skräckfilmer: Stephen Kings IT (2017), Shaun of the Dead (2004), 28 Days Later (2002), [REC] (2007),
  • Tips: Servera vitlökssoppan i en kastrull med en ny och ren diskborste i = diskvatten.
  • Dekorera väggarna med fladdermöss klippta ur svart kartong.
  • Gör skrämmande potatismos genom att blanda några droppar grön karamellfärg i det färdiga moset.


Se fler halloweenrecept och tips på vår matsajt foodly.fi!