Obevakade plankorsningar är något av det mest förrädiska vi har i trafiken, speciellt som de ofta finns i regioner där tågen går sporadiskt. De som vistas i dessa områden blir avtrubbade av att de år efter år kan passera ett järnvägsspår utan problem.

Men så plötsligt är olyckan framme, med ödes­digra följder. Den här gången drabbades familjer både i Pedersöre och i Karleby.

De flesta svenskösterbottningar har en anknytning till Raseborg och Nylands brigad. Därför ryser de flesta då de får höra om att beväringar från den svenska brigaden är inblandade i en olycka.

En del kan andas ut då detaljerna klarnar, andra drabbas av chock som följs av livslånga trauman. För de senare känns samhällskostnaden för ljus och bommar som en bagatell.

Varför satsar vi inte på åtgärder som för­bättrar säkerheten vid dessa övergångar? Enligt HBL (26.10) har vi under senare år inte haft vare sig ­ambition eller finansiering för att minska på ­antalet eller förbättra de enskilda, obevakade plankorsningarna.

De som inte drabbades den här gången har svårt att förklara varför vi – samhällskollektivet – inte kan svara på frågan varför.

Senast nu har vi en gång för alla anledning att sätta ned foten. Bespara människoliv och lidande­ – bygg om de obevakade plankorsningarna!