Det multinationella växande företaget IFN (International Fenster Netzwerk) har länge varit intresserat av den nordiska marknaden, säger Christian Klinger som hör till den österrikiska ägarfamiljen.

– Vi kände väl till Skaala när deras ägare kontaktade oss i våras. Vi är glada över att vara här, sade Klinger under en presskonferens i Ylihärmä på tisdagen.

En konkursansökan gällande Skaala Group lämnades in i augusti.

Det ledde senare till en företagssanering, och under en period på ett par veckor var produktionen i stort sett avstannad då nästan all personal hade permitterats. Företagssaneringen pågår fortfarande.

Men hotet mot Skaala är nu helt undanröjt, intygar Christian Klinger som steg in som ny vd för Skaala Group förra veckan. Det var då köpet genomfördes.

Numera äger österrikisika IFN Group 80 procent av Skaala Group. Österrikarna sitter även på styrelseposten medan de två tidigare ägarna bröderna Markku och Hannu Hautanen också ingår i den nya styrelsen eftersom de sitter kvar som minoritetsägare tillsammans med två brorssöner.

Klinger lovar att produktionen på Skaala nu kommer att återupptas, och under nästa år kommer personalstyrkan på de olika produktionsorterna igen att vara över 400.

Tidigare hade Skaala till och med så många som 500 anställda. Inom kort är man igen uppe i drygt 300 personer, varav 200 vid huvudfabriken i Ylihärmä.

- Om ett par veckor har vi fått igång produktionen för fullt, säger Markku Hautanen som tidigare var vd men numera är produktions- och monteringschef.

Han gläder sig stort över att ha fått till stånd den här lösningen, och ser inga som helst nackdelar med den.

Flera gånger under presskonferensen betonar nämligen Christian Klinger att Skaalas verksamhet fortsätter som förr, åtminstone till 99,5 procent.

- Det finns ingen som helst konkurrens mellan Skaala och våra övriga fönstertillverkande bolag. Därför fortsätter alltså som förr, säger Klinger som själv kommer att flytta till regionen för att bo här åtminstone sex månader per år.

- Jag hade gärna bosatt mig i Vasa, men det blir lite för långt. Därför söker jag nu boende i antingen Kauhava eller Seinäjoki.