Zoom

En ostdränkt pastarätt med manchego och chorizo passar även den kinkigaste. Foto: Sofie Sergelius


MANCHEGO-CHORIZOPASTA

200 g campagnelle
100 g chorizo
50 g smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
1 krm nejlika
1 tsk rökt paprikapulver
225 g finriven manchego
1 dl rostade pankoflingor

Koka pastan i välsaltat vatten i 8–10 minuter. Häll av vattnet och slå på en matsked olivolja på så att pastan inte klibbar ihop sig.
Skär chorizon i små bitar och ställ åt sidan.

Smält smöret i en liten kastrull på hög värme tills det börjar bubbla. Sänk temperaturen och vispa i vetemjölet en matsked i taget.
Häll i mjölken i en tunn stråle under ständig omrörning.

Krydda med malen nejlika, rökt paprikapulver och salt.

Rör ner manchegon lite åt gången och rör om med en träslev tills all ost smält. Vänd ner pasta och chorizo.

Mät upp pankomjöl i en stekpanna och rosta i ett par minuters tills pankon blivit gyllene.

Servera pastan med lite färsk timjan och rostat pankomjöl.

***


Zoom

Gör en amerikansk version på makaronilådan. Smaksätt pastan med ­camembert, fikon och rosmarin och få en fransk twist på det hela. Foto: Sofie Sergelius


CAMEMBERT MAC AND CHEESE

200 g pennepasta
100 g camembert
50 g riven parmesan
200 g riven mozzarella
50 g smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
2 msk dijonsenap
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm tsk cayennepeppar
3 fikon i klyftor
1 tsk finhackad färsk rosmarin
2 dl pankoflingor

Koka pastan i välsaltat vatten i 8–10 minuter. Häll av vattnet och slå på en matsked olivolja på så att pastan inte klibbar ihop sig.

Värm ugnen till 225 grader.

Skär camembertosten i små bitar och blanda ihop med både parmesan och mozzarella i en beredningsskål.

Smält smöret i en liten kastrull på hög värme tills det börjar bubbla. Sänk temperaturen och vispa i vetemjölet en matsked i taget.

Häll i mjölken i en tunn stråle under ständig omrörning. Tillsätt dijonsenap, salt, svartpeppar och cayennepeppar. Rör ner osten lite åt gången och rör om med en träslev tills all ost smält. Vänd ner pennepasta.

Häll över i en ugnsform och bred ut till ett jämnt lager.

Skär fikonen i klyftor och placera på pastan.

Blanda ihop finhackad rosmarin och pankomjöl i en beredningsskål och strö över hela ugnsformen.

Grädda på mellersta falsen i cirka 10 minuter. Låt svalna ett par minuter innan servering.

***
Zoom

Makaroner, köttfärs och ost. Enkel vardagsmat på under 30 minuter. Foto: Sofie Sergelius


CHEESEBURGER MAC AND CHEESE

1 msk olivolja
450 g köttfärs
5 vitlöksklyftor
1 lök
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
1 msk rökt paprikapulver
1 msk srirachasås
400 g tomatkross
1 finhackad röd chili
5 dl mjölk
3,5 dl kycklingbuljong
400 g makaroner
1 dl hackad färsk koriander
1 dl hackad färsk bladpersilja
250 g riven cheddarost
2 vårlöksstjälkar
75 g bacon

Skala och hacka lök och vitlök.

Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs i ett par minuter. Tillsätt köttfärs och stek i 2–3 minuter.

Tillsätt spiskummin, malen koriander, cayennepeppar, sriracha, salt, peppar, rökt paprikapulver, tomatkross, chili, mjölk och kycklingbuljong. Rör om så att allting blandas.

Koka upp och tillsätt makaronerna. Lägg på ett lock och koka på medelvärme tills makaronerna är klara, cirka 12 minuter.

Stek bacon knaprigt i en stekpanna utan fett. Lyft över på ett hushållspapper och låt överlopps fett rinna av. Smula sönder baconet till små smulor.

Rör ner hackad koriander, persilja, och hälften av osten. Ta bort kastrullen från värmen, strö över resten av osten, täck med ett lock och låt stå i 5 minuter. Servera med hackad vårlök, bacon och extra koriander.

Fler recept och idéer finns på foodly.fi!