EGGS BENEDICT-GRATÄNG
4 portioner

8 ägg
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
6 msk grädde
140 g bacon
2 ostsemlor (eller english muffins)

Värm ugnen till 200 grader.

Vispa upp äggen i en beredningsskål och tillsätt lökpulver, vitlöks­pulver, paprikapulver, salt, peppar och grädde.

Skär baconet i små bitar och strö hälften av bitarna i en ugnsform (30 gånger 40 centimeter). Riv semlorna i grova bitar och placera på baconet. Häll äggblandningen i formen och toppa med resterande bacon.

Grädda på ugnens mellersta fals i 20 minuter. Gör hollandaisesåsen fem minuter innan gratängen är klar.

Snabb hollandaise
3 äggulor
100 g smält smör
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm vitpeppar

Kläck äggen och separera vitor från gulor. Sätt gulorna i en liten kastrull och värm upp på medelvärme under ständig omrörning. Akta så att äggen inte bränns vid. Vispa äggen tills de fått en ljusgul färg och häll därefter i smöret i en tunn stråle under konstant vispande. Tillsätt vitvins­vinäger och fortsätt att vispa tills det bildats en krämig gul sås. Smaka av med vitpeppar och servera med gratängen.

***

Zoom

Söta bullar med baconfyllning och en whiskeykaramell – det är pappa definitivt värd. Foto: Sofie Sergelius


BACON- OCH LÖNNSIRAPSRULLAR
12 portioner

Deg
25 g färsk jäst
2,5 dl mjölk
110 g smör
1 äggula
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
2 krm vaniljpulver
2 krm malen muskotnöt
8,5 dl vetemjöl

Fyllning
150 g bacon
3,5 dl farinsocker
3 tsk kanel
1 tsk malen muskotnöt
2 msk lönnsirap
1 msk smör
2 msk jordnötter

Saltad whiskeykaramell
120 g kallt smör
4,5 dl socker
1,5 dl grädde
0,5 tsk salt
0,5 dl whiskey

Att pensla med
1 äggula
1 msk grädde

Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna. Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en stor beredningsskål och häll över mjölken. Rör om tills jästen lösts upp.

Rör ner äggulan, socker, salt, vaniljpulver och malen muskotnöt i mjölken. Vispa ihop så att allting blandar sig.

Mät upp vetemjölet och rör ner lite i taget tills det bildats en smidig deg. Lämna 1 dl vetemjöl i måttet.

Häll det smälta smöret på degen och knåda tills allt smör blandats in. Tillsätt det sista vetemjölet och knåda i ett par minuter.

Lägg en bakduk över degen och ställ på ett varmt ställe i köket. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 60 minuter.

Smörj en 40 gånger 50 centimeter stor ugnsform med smör.

Gör fyllningen medan degen jäser genom att steka baconet i en stekpanna tills det är knaprigt. Ta bort baconet och lägg på ett hushållspapper och smula i små bitar då baconet svalnat. Häll inte bort fettet ur pannan, men se till att det inte finns breda bitar i.

Använd samma stekpanna som baconet stektes i och tillsätt 1 matsked smör. Värm upp och rör om så att baconfettet och smöret blandas ihop och rör ner farinsocker, kanel, malen muskotnöt och lönnsirap. Rör om i en minut och ta därefter bort stekpannan från värmen.

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, cirka 40 gånger 50 centimeter.

Sprid ut sockerblandningen i ett jämnt lager på den utkavlade degen. Strö över baconet.

Rulla ihop degen från kortsidan till en spänd rulle. Dela degen i 12 delar.

Värm ugnen till 175 grader.

Lägg upp bullarna med ena fyllningssidan uppåt in i formen. Låt jäsa i 30 minuter.

Vispa ihop äggulan med grädde och pensla bullarna. Grädda i 40 minuter på mellersta falsen.

Gör whiskeykaramellen medan bullarna är i ugnen.

Skär smöret i små tärningar och ställ åt sidan. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om innan sockret har smultit helt och hållet. Tillsätt smörtärningarna och rör om ordentligt. Karamellen kommer att bubbla ganska kraftigt men fortsätt bara att röra om tills allt smör rörts ut.

Ta bort karamellen från värmen och tillsätt grädde under omrörning. Karamellen kommer igen att bubbla kraftigt, men det är meningen. Tillsätt whiskey och salt då karamellen slutat bubbla. Låt svalna och häll därefter karamellen över de färdigt gräddade bullarna.

Strö till sist över de grovhackade jordnötterna.

***

Zoom

Bjud pappa på Calzone – en pizza fylld med skinka och ost. Foto: Sofie Sergelius


CALZONE
2 st

Deg
25 g jäst
1,5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk honung
0,5 tsk salt
4,5 dl vetemjöl

Tomatsås
0,25 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk olivolja
400 g tomatkross
0,5 tsk salt
0,25 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk torkad basilika
1 tsk honung

Fyllning:
100 g skinka
100 g mozzarella
50 g jarlsbergsost
2 msk hackad basilika

Smula ner jästen i en köksassistentskål och häll över vattnet. Rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt olivolja, honung och salt. Tillsätt vetemjölet lite i taget under ständig omrörning. Knåda degen i köksassistenten i 10 minuter. Ta bort från maskinen. Täck med en bakduk och låt jäsa på ett varmt ställe i 1,5 timme.

Koka tomatsåsen medan degen jäser. Skala och finhacka lök och vitlök. Häll olivolja i en liten kastrull och hetta upp. Fräs löken i ett par minuter och tillsätt därefter vitlöken och fräs i ytterligare två minuter. Häll på tomatkross och smaka av med salt, peppar, basilika, oregano och honung. Låt såsen småputtra på låg värme i 30 minuter. Ställ åt sidan för att svalna.

Värm ugnen till 225 grader och lägg en ugnsplåt in i ugnen för att värmas.

Stjälp ut pizzadegen på ett mjölat bakbord och dela degen i två. Kavla ut degbitarna till stora rundlar med 35 centimeter i diameter. Placera på varsitt bakplåtspapper.

Pensla halva degen med tomatsås men lämna cirka 2 centimeter tomt längs kanten.

Strimla skinkan och riv mozzarellan i bitar och strö över tomatsåsen. Hyvla skivor av Jarlsberg-osten och placera på den övriga fyllningen. Strö basilikablad överst.

Vik pizzan på hälften så att fyllningsdelen blir på botten. Se till att kanterna är ordentligt hopvikta. Ta ut den varma plåten ur ugnen och lyft över calzonen på plåten. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter.

Fler recept och tips finns på foodly.fi