Finland vandrade in till årets sista landskamp med råg i ryggen. I september spräckte landslaget vinstnollan efter två år mot Island och fyllde på med en till 1–0-seger mot Kosovo.

I oktober satte Finland punkt för VM-kvalet med två kryss, först mot Kroatien och sedan mot Turkiet. Hösten blåste lite liv i verksamheten – och i kväll fick landslaget ny luft under vingarna mot Estland.

I oktober gjorde VPS-bekantingen Pyry Soiri avtryck i sina två första landslagsinhopp. På totalt arton minuter hann Vitrysslandsproffset göra kvitteringen mot Kroatien och spela fram till ett av Finlands mål mot Turkiet.

I kväll fortsatte hans genomeffektiva höst när han gjorde sin första landslagsstart. På en dryg halvtimme utökade han sitt magiska saldo med ett mål och en framspelning.

I den 27:e minuten bröt Finland ett estniskt anfall på kanten, vände spelet och Soiri fick driva mot backlinjen. Läget ebbade ut, men yttern tog ny fart, kom förbi sin motståndare till slut och prickade in 1–0 ur liten vinkel mot en slumrande Mikhel Aksalu i bortamålet.

Några minuter senare gjorde Finland 2–0. Soiri passade fram Robin Lod som prickade in bollen med ett direktskott.

Soiris hockeystatistik efter femtio minuter i den blåvita tröjan: 2+2. Det är inget mindre än ett rejält genombrott.

I övrigt var det inget briljant spel som Finland bjöd på i den första halvleken. Passningsspelet var stundtals oprecist och tempot var inte jättehögt. Ändå hade hemmalaget tre–fyra fina målchanser utöver målen.

En delförklaring till vissa spelmässiga problem var en del justeringar i startelvan – vardagsmat för förbundskaptenen Markku Kanerva. I snitt har halva startuppställningen ändrats mellan landskamperna i år – och det var också fallet mot Estland.

Kanerva hade gjort fem byten i jämförelse med elvan som startade mot turkarna. Vissa var påtvingade i och med att en del rutinerade rävar hade fått ledigt.

I stället fick bland annat Jesse Joronen byta av givne målvaktsettan Lukas Hradecky och Glen Kamara göra A-landslagsdebut på innermittfältet.

I den andra halvleken fortsatte Kanerva att rotera manskapet. Finland bytte in fyra nya spelare i paus, men det betydde inte att man var klara med målskyttet.

Det tog inte många minuter innan Lod rullade in 3–0. Finland hade flera jättelägen att utöka, men det stannade vid 3–0. Landslaget har inte vunnit med så stor marginal sedan slutet på mars 2013. Då slog Mixu Paatelainens lag Luxemburg med 3–0.

Finlands laguppställning (4–4–2): Jesse Joronen (mv) – Niklas Moisander (46 min Juha Pirinen), Juhani Ojala, Paulus Arajuuri (46 min Joona Toivio), Albin Granlund – Pyry Soiri (60 min Jasse Tuominen), Glen Kamara, Rasmus Schüller (46 min Thomas Lam), Robin Lod (79 min Simon Skrabb) – Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki (46 min Fredrik Jensen).