Hushåll som lyfter bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten föreslås få skärpta amorteringskrav i Sverige. Hushållen ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

Förslaget presenteras av Finansinspektionen. Förslaget ska ännu godkännas av regeringen, men de nya reglerna väntas träda i kraft den första mars 2018.

De skärpta amorteringskraven bedöms bidra till att de skyhöga bostadspriserna i städer som Stockholm, där kvadratmeterpriserna ligger kring 10 000 euro, faller. Priserna har under de senaste månaderna fallit med upp till 15 procent i väntan på Finansinspektionens beslut.

Henrik Braconier, chefsekonom inom Finansinspektionen, säger i en kommentar till tidningen Dagens Nyheter att det nya amorteringskravet på nya bolån skulle minska hushållens sårbarhet vid en räntehöjning. Han säger att en procent av bolånetagarna skulle omfattas av det nya amorteringskravet.

– Det handlar om de som lånar mycket i förhållande till sin inkomst. De flesta som skulle drabbas är i åldrarna 25-45 år och bor i första hand i Stockholm och Göteborg.

Han betonar också att effekten skulle bli att hushållen lånar mindre men också att de betalar av sina lån snabbare och därmed bli mindre sårbara. Det skulle också innebära att priserna på bostadsrätter stiger lite långsammare, enligt Finansinspektionen.