Med anledning av den kommande landskapsreformen ville Österbottens förbund höra österbottningarnas åsikter om vilka frågor som är viktiga för regionen i framtiden. Genom en medborgarenkät som genomfördes mellan den 27 september och 23 oktober mottog förbundet 654 svar.

Irina Nori som jobbar med det nya landskapets strategi på Österbottens förbund tycker att svaren på enkäten var delvis överraskande.

– Servicen är viktig och det hade vi förväntat oss. Det var överraskande att vi fick så många svar om arbets- och näringslivet, eftersom den allmänna diskussionen har handlat främst social- och hälsovården, säger Irina Nori.

Många av de svarande betonade näringsliv, företagande och arbetsplatser som viktiga för regionen. Svarspersonerna vill att det nya landskapet satsar på en mångsidig arbetsmarknad och på att både stora och små företag ska ha bra förutsättningar för sin verksamhet. Ett tema som flera nämnde var sysselsättningsläget för unga utgående från två synvinklar: att minska risken för utslagning och att få ungdomarna att stanna kvar i Österbotten.

Många av svaren handlade om språk. Att få service på sitt modersmål är viktigt för både svenskspråkiga och finskspråkiga. I det nya landskapet är 51 procent av invånarna svenskspråkiga och 43 procent finskspråkiga medan 6 procent talar något annat språk som modersmål. Särskilt viktigt för de svarande är att få personliga tjänster på sitt modersmål. Svarspersonerna hoppas att språken inte ska konkurrera mot varandra, utan efterlyser istället flexibilitet och samarbete.

De som svarade på enkäten uppskattar naturen och språket i Österbotten, och värdesätter också tryggheten. Svarspersonerna tycker att livsmiljön och gemenskapen i Österbotten stöder tryggheten och att det finns en god beredskap mot olika hot.

Av de 654 personerna som deltog i enkäten är största delen bosatta i Vasa, Korsholm, Närpes och Jakobstad. 65 procent svarade på svenska och 35 procent svarade på finska. Två personer svarade på engelska. Största delen, 69,5 procent av de svarande var kvinnor.

– Jag är nöjd över att så många hade skrivit öppna svar. Svaren ger mycket kött på benen för den fortsatta beredningen, säger Nori.

Svaren används för att bereda visionen, målen och strategin för det nya landskapet. I strategin definieras de långsiktiga målen och tyngdpunkterna för landskapets verksamhet. Ett färdigt utkast överlämnas till nya landskapsfullmäktige för behandling våren 2019.