– Något som har förändrats är att vi i dag har serieentreprenörer. De har lanserat flera lyckade bolag och nu vill de ge tillbaka till systemet som har hjälpt dem. Jag ser mera energi, mera tävling om de bästa anställda, mera tävling mellan länder som försöker locka de bästa företagen, säger Brent Hoberman, en av grundarna av företagsinkubatorn Founders Factory.

Rubriken för diskussionen är: The investor ecosystem: building European companies from seed to $100bn. Det vill säga, hur ett uppstartsföretag går från start till gigant. Frågan är hur verksamhetsmiljön för uppstartsföretag har förändrats under de senaste åren.

– Antalet bolag som grundas har ökat betydligt under de senaste åren. En av orsakerna är att det finns mera kapital. Ännu i fjol var det svårt för uppstartsbolag att få finansiering, men i dag är det lättare, säger Niklas Zennström, vd för Atomico och tidig investerare i bland annat Skype, Kazaa och Rovio.

Tillgången till kapital är något som även David Thevenon lyfter fram. Han är vd för investmentbolaget Softbank, vars nyligen grundade Vision Fund planerar att investera 100 miljarder dollar i teknologibolag under de följande fem åren.

– Vi ser mera entreprenörer med stora visioner. Vi ser mera deep tech: artificiell intelligens, sakernas internet, big data. Vi tycker att det är väldigt intressant och vi vill hjälpa de här bolagen att växa, säger Thevenon.

Talarna representerar olika skeden i ett uppstartsföretags livscykel. Hoberman kommer in alldeles i början, Zennström när saker och ting redan är i gång medan Thevenon och de stora pengarna väntar tills riskerna är mindre. Målet med diskussionen, som modereras av Sophia Bendz, ängelinvesterare och uppstartskonsult, är att ge en uppfattning om penningflödet.

– Det svåraste är att få fram sitt budskap. Konkurrensen är enorm. Därför måste ekosystemet hjälpas åt att filtrera fram de bästa entreprenörerna, de bästa företagarna, hjälpa dem att träffa rätt personer, säger Hoberman.

Zennström påpekar att alla de bolag som Atomico investerar i är sådana som man fått veta om tack vare sina nätverk. Atomico håller aktivt kontakt med tidiga investerare och för att leta fram de mest intressanta bolagen. När bolagen har fått växa ett tag är det dags att kontakta David och de stora pengarna.

– Vi är alla partners i det här ekosystemet, säger David Thevenon. Det som vi söker är företag som vi kan jobba med långsiktigt och som har potential att bli globala. Supercell är ett bra exempel. De ville göra världens bästa spel och vi hjälpe dem genom att investera 1,1 miljarder euro 2013. I fjol såldes bolaget för över 7 miljarder.

– Vi kan hjälpa entreprenörerna att tänka större, säger Zennström. Vi är lite som tränare för uppstartsföretag.

Alla tre panelister ser att uppstartsföretagen har mycket att göra innan världen är redo att bekvämt luta sig tillbaka och lyfta fötterna på bordet. Det finns fortfarande branscher som inte har upplevt någon större disruption.

– Medicin, utbildning, förstärkt verklighet: om man kombinerar det så låter det ganska intressant. Kryptovalutorna och blockkedjan kommer att ändra på hela finansbranschen. Och till slut har vi de statliga institutionerna, där finns det mycket att göra. Statliga institutioner är otroligt ineffektiva, säger Hoberman och resten av panelen nickar.

Zennström ser mycket potential i framtiden.

– Under de följande tio åren kommer vi att uppleva fler disruptioner än under de senaste tio. Jag håller med Brent om att utbildning är en sektor där det finns mycket att göra. Om inte vi fixar utbildningen så fixar vi inte framtiden. Men det blir väldigt svårt, det handlar om ett väldigt stelt system, säger han.

– Det som hände när internet kom är inget jämfört med det som händer nu, säger Thevenon.